8. desember 2012

Adventsbibelquiz 2012, DEL 8

Tida flyr og med dagens oppgave er vi allerede ferdig med en tredel av adventstida!

Steinkastern vi skulle fram til i går var Sime'i (eller noe liknende, navnet skrives forskjellig i ulike oversettelser). Syns historia hans er litt fascinerende. Han var i slekt med avdøde kong Saul og var derfor ikke så veldig glad for at David hadde blitt konge. Da David var på flukt etter at hans sønn Absalom hadde foretatt statskupp fulgte Sime'i etter David og kasta stein og forbannet han. David mente at det var på Guds befaling og gjorde ikke noe med det. Etter å ha fått tilbake makta tilga David Sime'i, men det var ikke slutt med det. Blant sine siste ord til Salomo gir David beskjed om at han må finne en passende straff for Sime'i. Salomo beslutter at han må bli værende i Jerusalem og at han skulle dø den dagen han gikk over Kedron-bekken. Tre år seinere rømte to av Simeis tjenere. Sime'i fikk vite hvor de befant seg, satte seg på eselet sitt og dro av sted. Da det kom Salomo for øre gjorde han kort prosess og Sime'i si historie slutta der, altså i  1.Kong 2,46.

Dagens oppgave:
Ikke alle er nyttige som er det i navnet, men de kan bli det. Det er dagens person et godt eksempel på. Vil fram til verset som sier noe om hvor han er fra.

Dagens bibelvers:
"Og kongen gav ordre til Benaja, Jojadas sønn, og han gikk ut og hogg Sime'i ned så han døde. - Og kongedømmet lå trygt og fast i Salomos hånd." 1.Kong 2,46  

7 kommentarer:

Erlend sa...

Onesimos, Kol 4,9: Sammen med ham sender jeg Onesimos, vår trofaste og kjære bror, som er en av deres egne. Disse to vil fortelle dere alt herfra.

Siden Paulus sier han er en av kolosserenes egne, er det rimelig åanta at han var fra Kollose ut fra dette verset.

Fam Sæther sa...


Onesimus ”den nyttige”.
I Paulus’ brev til Filemon leser vi om da slaven Onesimus blir sendt tilbake til sin herre Filemon. Altså kommer Onesimus fra samme sted som Filemon.

For å finne ut hvor Filemon kommer fra, kan vi gå til brevet som etterfulgte dette brevet, nemlig Paulus’ brev til Kolosserne.
(Hvordan kan vi vite at disse to brevene ble sendt til samme sted?
Jo, Paulus skriver om at han sender Onesimus i begge disse brevene (Fil v.10-12 og Kol 4,9). I tillegg, får vi noen tips til, blant annet at Paulus sender hilsener FRA de samme i begge brevene: Epafras, Markus, Aristarkos, Demas og Lukas (Fil v.24 og Kol 4 v.10,12,14). Han hilser også TIL den samme: Arkippos (Fil v.2 og Kol 4,17).
Så verset som forteller noe om hvor Filemon OG Onesimus var fra, må være Kol. 1,2:
hilser de hellige i Kolossai, de troende søsken i Kristus: Nåde være med dere og fred fra Gud, vår Far!

Victoria sa...

Vi får navnet til Onesimos i Paulus brev til Filemon 1,10. Og vi får vete at han gjekk ifrå å vere unyttig til nyttig i vers 11. I Paulus brev til kolosserne får vi vete at han er "ein av deira eigne", i Kol 4.9. Han er altså kolossar:


Dagens vers er Kol 4.9:
Saman med han sender eg Onesimos, vår trufaste og elska bror, som er ein av dykkar eigne. Desse to kan fortelja dykk alt herifrå

John Alfred sa...

Onesimus, Kol 4:9

Mathias sa...

Tror vi skal fram til Onesimus. Kol 4,9 Sammen med ham sender jeg Onesimus, den trofaste og kjære bror, som er fra deres egen by. Disse to vil fortelle dere alt herfra.

Marit sa...

Onesimus og Filemon 12. Onesimus tror jeg betyr nyttig, og at det er et ordspill i teksten der.

Kristoffer Stige sa...

10p - Erlend
8p - Fam Sæther (har vel ikke svart det verset jeg ville fram til, men begrunnelsen er god og det kommer klart fram hvor han kommer fra)
6p - Victoria
4p - John Alfred
2p - Mathias
1p - Marit