20. april 2009

Mikrobølgeovn

For de som lurer. :)

De elektromagnetiske bølgene (frekvens på ca. 2500MHz) som brukes i mikrobølgeovner absorberes av blant annet sukker, fett og vann. Da settes atomene i bevegelse og det genereres varme. Derfor blir maten varma opp. Keramiske ting, glass og mange typer plastikk absorberer ikke mikrobølgene og blir ikke varme. Metall derimot vil reflektere bølgene og lage små lyn. Det er heller ikke anbefalt å koke reint vann i mikroen. Da kan nemlig vannet få en temperatur over kokepunktet, såkalt "superheated water". Og da kan det rett og slett eksplodere. Hvis du allikevel vil prøve å koke reint vann i en mikro anbefales det å følge ei oppskrift.

"Superheated water":

Og til slutt, egg i mikrobølgeovn:

Vanlige hønseegg eksploderer med litt mindre kraft. 

Dager igjen til første eksamen: 25
Dager igjen til siste eksamen: 47

Dagens bibelvers:

"Strutsen flakser lystig med vingene, men viser dens vinger og fjær morskjærlighet? Nei, den overlater sine egg til jorden og lar dem varmes opp i sanden. Den glemmer at en fot kan knuse dem, og markens ville dyr trå dem i stykker." Job 39,16-18

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tøft :D

Jacob sa...

kuult!

de skulle filmet med sånn høyhastighetskamera når egget eksploderte!

Hanne sa...

Flott, Kristoffer! Da fikk vi svaret på det!

(Flaks at Ingrid og jeg ikke rakk å teste ut egg i mikro´n før vi så dette...;)

Kristoffer Stige sa...

Hanne: Ja, jeg tenkte jeg burde få sjekka det opp før dere fant på noe sånt. Hadde jo nesten vært mi skyld også siden jeg ikke kunne gi noe godt svar på lørdag. (men mikroen hadde overlevd et vanlig egg; riktignok litt vaskejobb etterpå) :D