30. november 2008

Se, din frelse kommer!

Nå er adventstida i gang. Enda en gang har vi starta på ventetida fram mot jul. Men hva er det egentlig vi venter på? Sånn som vi lever i Norge i dag kan det virke som om det er gavene og maten vi lengter etter. Men det er noe som er så mye viktigere. Vi venter på det Gud har sendt oss, på barnet i krybba, på han som frivillig valgte døden på korset. Vi venter på noe som allerede har kommet, noe som er, men også noe som skal komme. Vi venter på Jesu gjenkomst. Hadde vi ikke trodd at Jesus kom til jord for å frelse syndere, hadde vi ikke trodd at Jesus døde for våre synder og stod opp igjen til vår frelse, og hadde vi ikke trodd at han skulle komme igjen for å ta oss med til et evig liv i himmelen, så hadde vi ikke hatt noen grunn til å feire jul. Vi hadde ikke hatt noe å vente på. Tenk på det midt i stressende jule- og eksamensforberedelser. En gang skal det komme noe som er så mye bedre. Så stopp opp i adventstida, tenk på det som virkelig betyr noe og forbered deg på Jesu komme!

Se, han kommer! Jesus kommer!
Fikentreet varsler sommer,
vår forløsningstime kommer!
Jeg vil lytte etter lyden av hans trinn.
(refrenget på nr. 870 i Sangboka )

Så får vi tenne første lyset i årets adventskrans. I fjor brukte jeg bokmål, så i år får jeg bruke nynorsk (for likestillinga si skyld).

No tenner vi det første lys,
åleine må det stå.
Vi ventar på det vesle barn
i krubba lagt på strå.

Dager igjen til første eksamen: 3
Dager igjen til siste eksamen: 19

Dagens bibelvers:

"Se, Herren lar det lyde til jordens ende: Si til Sions datter: Se, din frelse kommer! Se, hans lønn er med ham, og hans gjengjeldelse går foran ham." Jes 62,11

29. november 2008

Når en pepperkakebaker...

...baker IKEA-pepperkaker, da blir de faktisk ganske bra, men langt ifra så bra som de hadde blitt hvis man lagde deigen sjølv. Som dere kanskje har forstått så har jeg altså bakt pepperkaker i dag. På julemessa i Betania for et par uker siden vant jeg nemlig en boks med IKEA-pepperkakedeig og den måtte jo nesten brukes. Resultatet blei omtrent 100 fine (og stygge), mer eller mindre runde, lyse- og mørkebrune pepperkaker som smakte helt greit. I tillegg til pepperkakene har jeg bakt 4 brød og lest (bladd gjennom) 4 kapitler i fluidmekanikkboka. Altså ikke veldig mye eksamensforbereding på meg i dag. Men det er ikke noe problem (?). Mitt største problem akkurat nå er hvordan jeg skal bli kvitt 100 pepperkaker uten å bli lei pepperkaker før jul. Noen som har noen gode ideer?

Dager igjen til første eksamen: 4
Dager igjen til siste eksamen: 20

Dagens bibelvers:

"Jesus sa til dem: Jeg er livets brød. Den som kommer til meg, skal ikke hungre. Og den som tror på meg, skal aldri noen gang tørste." Joh 6,35

25. november 2008

Kvalitetsbarne-TV

Barne-TV nå for tida er ikke hva det engang var. NRK kan jo finne på å sende repriser av gode og gamle klassikere som "Flukta frå Dyreskogen", "Fraglene" osv., men det meste av det nye de sender er bare tull. Men en serie skiller seg imidlertid ut, og det er "Sauen Shaun". Det er noe av det beste barne-TV man kan se (i dag). Jeg skal innrømme at jeg ikke ser på så veldig ofte, men jeg har finni mange episoder på youtube. Og nå har den kvalitetsserien her endelig vinni en stor pris. I natt vant den nemlig Emmy-prisen for beste TV-produksjon for barn og unge. Gratulerer!

Dager igjen til første eksamen: 8
Dager igjen til siste eksamen: 24

Dagens bibelvers:

"Hvor meget mer verd er ikke et menneske enn en sau!" Matt 12,12a

21. november 2008

"Hvorfor være stor...

...når man er lykkelig som liten?" synges det i en barnesang. Det sammen med "ordtaket": "Man blir ikke voksen før man har lært å være barn" er noe som er veldig viktig å huske på. Derfor tok jeg meg en tur ut i snøen etter en lang og slitsom skoledag (8-10 (siste forelesning før jul!)). Og her er resultatet:

Dager igjen til første eksamen: 12
Dager igjen til siste eksamen: 28

Dagens bibelvers:

"Sannelig sier jeg dere: Den som ikke tar imot Guds rike som et lite barn, skal slett ikke komme inn i det!" Luk 18,17

19. november 2008

Gratulerer Molde

Jeg har fått et par antydninger om at jeg må komme med en oppsummering på fotballsesongen, og i den anledning må jeg komme med en litt bitter gratulasjon. Gratulerer med opprykket til 2. divisjon Molde 2. Grunnen til at gratulasjonen er bitter er at opprykket gikk på bekostning av Aafk 2. Molde 2 slo Aafk 2 3-0 sammenlagt over to kvalikkamper. Jeg får unnskylde meg med at Aalesund stilte med mange juniorspillere, mens Molde hadde flere A-lagsspillere. Men jeg overlever, selvom det hadde vært morsomt med opprykk. Da hadde de nemlig møtt Nardo, Strindheim, Byåsen og RBK 2. Da kunne jeg sett masse 2.divisjonsfotball neste år. Men vi får ta det om to år.

Så over til årets tippeligasesong. Jeg gidder ikke si mye, og tar bare en sammenlikning mellom tabellen sånn som jeg tippa den (se gamlebloggen min 4. april) og den faktiske sluttabellen:


Plassering
Tippa tabell
Sluttabell

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.

Viking
Brann
Rosenborg
Lillestrøm
Stabæk
Vålrenga
Tromsø
Fredrikstad
Aalesund
Lyn
Bodø-Glimt
Strømsgodset
Molde
HamKam

Stabæk
Fredrikstad
Tromsø
Bodø/Glimt
Rosenborg
Viking
Lyn
Brann
Molde
Vålerenga
Strømsgodset
Lillestrøm
Aalesund
HamKam

 

Tippinga var altså relativt dårlig, men så har det også vært en ganske merkelig sesong. Men vi får lokaloppgjør i Møre og Romsdal også neste år, og det er jo det viktigste!

Dager igjen til første eksamen: 14
Dager igjen til siste eksamen: 30

Dagens bibelvers:

"..., men seieren hører Herren til." Ord 21,31b

16. november 2008

Barnepass

Etter møtet i dag skulle barnefamiliene i Betania ha ei lita samling om hvordan det er å være barnefamilie i Betania (eller noe liknende). Og for at foreldra skulle få litt fred til å snakke måtte ungene aktiviseres på annet hold. Jeg var egentlig ikke spurt, men så syntes jeg litt synd på Ingrid (S) og Hanne som ellers ville blitt nesten aleine om å passe på en fin liten gjeng av litt viltre unger. Derfor lurte jeg med meg Anders og så steppa vi inn (Anders var ikke lite skeptisk). Og det gikk egentlig ganske bra selvom det skal sies at jeg sjeldent har opplevd unger som har hatt mer behov for å springe rundt og hyle og skrike (og det sier litt, for jeg har vært med på et ganske stort antall leirer de siste åra). Men det va no fole arti!

Dager igjen til første eksamen: 17
Dager igjen til siste eksamen: 33

Dagens bibelvers:

"Og han sa til dem: Den som tar imot dette lille barnet for mitt navns skyld, tar imot meg. Og den som tar imot meg, tar imot ham som har sendt meg. For den som er den minste iblant dere alle, han er stor!" Luk 9,48

14. november 2008

"Kriseblogging"

Jeg skylder på Jacob som kan skylde på Hanne som kan skylde på ? for det blogginnlegget her. Men som alle andre kan jeg ikke droppe ei utfordring som blir gitt. Så her kommer en fantastisk utgave av en kjedeblogg eller kriseblogg som jeg har valgt å døpe den (altså krise i den form at jeg nesten ikke kan unngå den bloggen her uten diverse komplikasjoner; eller noe i den duren):

Fire jobber jeg har hatt:

  1. Styrerassistent på leirsted (det her er egentlig 7-8 jobber i seg sjølv)
  2. Barnehageonkel (ref. diverse blogginnlegg i sommer)
  3. Plenklipper for diverse personer og bedrifter
  4. Maler på leirsted, barnehage og hjemme

Fire filmer jeg kan se om igjen og om igjen (litt skeptisk til hvor mange ganger jeg vil se en film, men de her er iallefall høyt oppe på lista mi):

  1. Braveheart
  2. Gladiatoren
  3. Frihetens regn (The Shawshank Redemption)
  4. Løvenes konge (en av de filmene som gjør meg mest nostalgisk)

Fire plasser jeg har bodd:

  1. Vestnes (1,7+11 år)
  2. Mosjøen (6 år)
  3. Trondheim (1,3 år)
  4. Mamma sin mage (9 mnd, delvis i Indonesia, delvis på Vestnes)

Fire TV-program som jeg liker (liker jo såklart fler, men de her ser jeg vel mest):

  1. Nytt på Nytt
  2. Dagsrevyen (eller liknende)
  3. Sportsprogram (det meste)
  4. Heroes (mest fordi jeg begynte å se det fordi noen på vidergående mente det var så bra, og så er det litt vanskelig og slutte pga nysjerrighet)
  5. (bør vel snike inn Numb3rs i og med at jeg er fysmater)

Fire steder jeg har vært på ferie:

  1. Hytta vår (bestefar sin) i Engesetdalen (+ slekt andre plasser i landet)
  2. Stockholm
  3. Fredrikshavn (Dana-cup)
  4. Indonesia

Fire websider jeg besøker (nesten) hver dag:

  1. Google
  2. Wikipedia
  3. Vg
  4. Blogger

Fire steder jeg heller ville vært nå:

  1. Hjemme
  2. Hytta vår (bestefar sin) i Engesetdalen
  3. På en lang fin sykkel- eller fjelltur
  4. På kjøkkenet for å spise formiddagsmat istedenfor å skrive blogginnlegg :)

Fire andre bloggere jeg utfordrer (beklager så mye):

  1. Sigrid Marie
  2. Eirik
  3. Ingrid (Aukan eller Solem (den som er først ute))
  4. Eldar (på tide med ei oppdatering; du har liggi nederst i blogglista mi lenge nå!)

(oppdatering: nå har Vegar sendt utfordinga som han fikk (også fra Jacob) videre til Ingrid S, så da har begge Ingrid-ene mulighet til å skrive kjedeblogg :P)

(Ferdig)

Dager igjen til første eksamen: 19
Dager igjen til siste eksamen: 35

Dagens bibelvers:

"Han utslettet skyldbrevet mot oss, som var skrevet med bud, det som gikk oss imot. Det tok han bort da han naglet det til korset." Kol 2,14


10. november 2008

Æn undertrykt romsdaling

I går var det nok en gang fotballspilling etter formiddagsmøtet (det tror jeg at jeg har skrivi i mange blogginnlegg nå). Den gangen her sneik vi oss til å spille på stadion til Nardo FK sjølvom det stod et skilt om at man måtte spørre om lov for å spille der. Men det var ikke det som skulle være poenget med dagens blogg. For det var nemlig en liten ubetydelig episode under spillinga som jeg stussa veldig på. Jeg tror ikke noen andre la merke til det, men i det jeg springer over sidelinja på jakt etter en ball som var ment som ei pasning til meg, roper jeg: "Unnkskyld, i sku ha rukke den!" som en rein impuls eller noe sånt. Det vesentlige her er å legge merke til det personlige pronomenet og verbformene. Vanligvis vil jo jeg så språkforvirra som jeg er (i forhold til hvor jeg har bodd store deler av livet) si "jeg", men her kom det ut som "i". Og verbformene "sku" og "rukke" er vel heller ikke noe jeg bruker til vanlig (sjølvom de kan forekomme). Det kan derfor virke som om den fjerdedelen av meg som har opphav fra romsdalen i et litt ubetenksomt øyeblikk prøvde å komme til liv. Og det har jeg egentlig ikke noe stort problem med (sjølvom jeg er sjølverklært sunnmøring (men det er jo egentlig bare 25% det også)). Det hele var bare litt merkelig.

I vil difor prøve å skrive ta avsnittet her på ei god blanding tå romsdaling og nynorsk (mæ vekslande hell):
Her kjæm ei lita presisæring om kor stor del tå me som hære te i ulike dela tå landet. Sånn i utgangspunktet, viss i ikkje gjeng lenger bak enn te besteforeldra mine, so e i 25% sunnmøring, 25% romsdaling og 50% austlending. Mæn i trur no at sa tala ikkje vert heilt(hælt) rekti. For i he aldri budd på austlandet, mæn derimot he i budd fole lenge på grensa mellom sunnmøre og romsdal (egentli i romsdal, sia hæmplassa mi e Væs(t)næs), og so ligg slektsgarda i Engesetdalen (på sunnmøre). Difor må i vare ijallfall rondt 35% romsdaling, 35% sunnmøring og 30% austlending. So det e ikkje so kjøle, fole, gale som æn kainn tru. I e ailltså ganske mykji tå både romsdaling og sunnmøring i! Ta her va fole arti. Kanskje i må skrive nåkka meir på romsdaling æn anna gong, men no e i so klar at i nesten fe ilt/låkt i haua mine (i va jo litt kle(æ)n for nåkkon daga sia). So no trur i at i må gjære me ferdi snart.

Det blei ikke veldig god romsdalsk (men så er jo romsdalsk ganske sammensatt, det er f.eks. en god del forskjeller på væstnæsinga, gossinga og fræninga (og jeg har blanda og valgt til dels veldig breie former); tar gjerne imot kommentarer om feil fra dere som virkelig bruker romsdalsk), og det er ikke lett å skrive på ei dialekt man ikke bruker, sjølvom jeg egentlig burde kunne den godt (hadde gått bedre med en romsdaling til stede under skrivinga til litt hukommelsesoppfrisking). Avslutter med noen presiseringer om dialekta mi. De fleste tror at det er ei østlandsdialekt. Det er helt feil. Den hører nemlig ikke til noen plass i det hele tatt. Det er ei veldig fri form form for bokmål (i den grad det går an å snakke et skriftspråk), med bruk av de mest liberale formene og innslag av noen dialektsord og bøyningsmønster fra de plassene jeg har bodd!

(beklager at det her blei et til tider veldig uryddig og ustrukturert blogginnlegg; jeg måtte bare frigjøre noen tanker!)

Dager igjen til første eksamen: 23
Dager igjen til siste eksamen: 39

Dagens bibelvers:

"Kom, la oss stige ned og forvirre deres språk så de ikke forstår hverandres tale." 1.Mos 11,7

8. november 2008

20-års blogg!

For akkurat 20 år siden (når det blogginnlegget her publiseres; kl. 22.40) kom det en liten gutt til verden. Nå 20 år seinere er gutten blitt 20 år (merkelig) og sitter og skriver et blogginnlegg om det at han har levd i 20 år (ikke helt riktig siden bloggen skrives noen timer før den publiseres, men jeg regner med at dere godtar den tilnærminga). Egentlig hadde jeg tenkt at det blogginnlegget her skulle bli ei lita oppsummering av livshistoria mi så langt, men så langt kom jeg aldri (så den får dere vente på i 10 år til). Derfor legger jeg heller ut noen fine bilder fra min tidlige barndom. Kvaliteten er ikke altfor god, siden bildene er fotografert fra et album.

Veldig tidlig barndom

Litt mindre tidlig barndom

Og plutselig går jeg (ca. 1 år gammel)

Tror jeg fikk litt hjelp med å lage den her

Kvalitetstesting av julekakedeig

Viktig å lære og rote før man kan lære å rydde!

Og så er det viktig å være fornøyd med det man har utretta!

God bordplassering

På vei til å bli stor (3 år)

En søt og uskyldig liten gutt?


Min første tohjulssykkel (og flere har det blitt med åra)


Første skoledag

Entusiastisk ung student

Datoen i dag minus 20 år

Bursdagskake for store barn

Bursdagsfesten blei tatt litt på forskudd i går kveld. Og jeg vil benytte det blogginnlegget her til å si tusen takk til alle som kom og feira dagen før dagen sammen med meg!

Dager igjen til første eksamen: 25
Dager igjen til siste eksamen: 41

Dagens bibelvers:

"La ingen forakte deg for din ungdoms skyld, men vær et forbilde for de troende i tale, i ferd, i kjærlighet, i tro, i renhet!" 1.Tim 4,12

6. november 2008

Stressa?!

Det er under en måned igjen til første eksamen, og jeg begynner å bli "stressa"; ikke fordi det snart er eksamen, men fordi jeg ikke er nok stressa over at det snart er eksamen. Forstå det den som kan!

Den manglende stressfaktoren fører til at jeg bruker tida mi ganske lite effektivt (på en måte ganske avslappende, men også stressende). Jeg får selvfølgelig gjort mer enn nok skolearbeid (det er bare jeg sjølv som ikke har innsett det), men jeg gjør så mye annet "tull" innimellom skolearbeidet. Jeg tror derfor at jeg må ha pådratt meg et eller annet særdeles smittsomt syndrom som det virker som om de fleste studenter har. Jeg veit ikke om det har fått navn enda, men vi kan kalle det for UROK-syndromet (URolighet Og Konsentrasjonsmangel) (andre navn mottas gjerne!). Kjenner jeg meg sjølv rett vil imidlertid den siste delen av syndromet  gå over etterhvert slik at jeg får gjort mer enn nok før eksamen. Den første delen har jeg nok imidleritid hatt hele livet, og merkes ved ei merkelig kribling i beina og fingrene når jeg sitter for lenge i ro (faktisk noe som ligner litt på et ekte syndrom; beskrivi her).

Den uvettige tida har i dag gått med til å leke med internettkart. En av de mange kartsidene har nemlig fått detaljert 3D-kart over Oslo pluss mindre detaljert over resten av Norge. Så jeg blei sittende en drøy time å sjekke mulige sykkelruter og fjellturer, sjekke hvor forslaget til ny vei mellom Ålesund-Molde-Trondheim skal gå, og utforsking av ukjente veier i Trondheimsområdet. Sida finner du her (trykk 3D oppe i høyre hjørne).

Dager igjen til første eksamen: 27
Dager igjen til siste eksamen: 43

Dagens bibelvers:

"Bedre er lite med Herrens frykt enn en stor skatt med uro." Ordsp 15,16

3. november 2008

Litt nerdehumor

I løpet av helga har jeg blitt litt småsjuk igjen. Forsøket mitt på å begynne innspurten mot eksamen blei derfor ikke så vellykka i dag. Isteden traff jeg på ei side på nettet som ga ei "god" forklaring på forskjellene mellom diverse yrkesgrupper. Noen av dere har sikkert sett det før, noen vil sikkert ikke forstå noe av det, men det er egentlig ganske artig (hvertfall når du sitter og er trøtt og slapp og ikke orker noe annet):

La oss anta at ulike yrkesgrupper skal bevise at alle oddetall (1,3,5,7,...) større enn 2 er primtall (tall som bare kan deles på seg sjølv og 1). Det vil da gjøres på følgende måte:

  • Matematikeren: 3 er et primtall, la oss så anta at 5 er et primtall, da er 7 et primtall og da følger det ved induksjon at alle oddetall er primtall.
  • Fysikeren: 3 er et primtall, 5 er et primtall, 7 er et primtall, 9 er en målefeil,...
  • Ingeniøren: 3 er et primtall, 5 er et primtall, 7 er et primtall, og så gjør vi den forenklinga at 9 er et primtall,...
  • Kjemikeren: 3 er et primtall, 5 er et primtall. Oi! Det her må publiseres!
  • Kvantefysikeren: Alle tall er både et primtall og ikke et primtall inntil de er observert.
  • Professoren: 3 er et primtall, 5 er et primtall, 7 er et primtall, og resten skal vises i neste øving.
  • Dataingeniøren: 11 er et primtall, 101 er et primtall, 111 er et primtall,...
  • Programmereren: 3 er et primtall, 5 er et primtall, 7 er et primtall, 9 vil bli retta opp i neste utgave.
  • Filosofen: Finnes egentlig primtall?
  • SV-politikeren: Vi bestemmer at alle oddetall er primtall, noe annet ville jo være rein diskriminering.
  • Statistikeren: Ta en tilfeldig mengde oddetall; 3, 17, 29, 37, 43. Alle er primtall, altså må alle oddetall være primtall.
  • Politikeren: 3 er et primtall, 5 er et primtall, 7 er et primtall, 9 er forrige regjering si skyld, men vi har sendt saken ut på høring, og forventer å få igjennom et nytt vedtak i løpet av neste stortingsperiode.
  • Regnskapsføreren: Det at 9 egentlig ikke er et primtall kan fikses ved for eksempel å legge til eller trekke fra 2.
  • Juristen: Selvom alt tilsier at 9 ikke er et primtall er dette bare indisier og ikke fellende bevis. (evt: 9 er et primtall inntil det motsatte er bevist)

Kunne sikkert finni flere, men det blei litt kjedligere etterhvert. Så jeg tror jeg får avslutte dagens blogg med et lite bilde jeg fant, som bør kunne forklare seg sjølv:

Dager igjen til første eksamen: 30
Dager igjen til siste eksamen: 46

Dagens bibelvers:

"Han gjør store, uransakelige ting og under uten tall." Job 9,10