29. september 2008

Hva har skjedd med fluidforeleseren min?

I dag fikk jeg nærmest sjokk da fluidforeleseren kom inn i auditoriet. Buksa hans var nemlig gråsvart og ikke brunbeige (eller den fine norske forma besj). Hva var det som hadde skjedd? De villeste teorier begynte å spinne rundt i hodene på oss stakkars studenter. Hadde fluidforelesern vår blitt bortført og klona med en liten feil (resten av klærne var nemlig akkurat sånn som de har vært hele semesteret). Eller var det hele et psykisk eksperiment på trøtte elever i et auditoriet med oksygennivå på grensa mot det uforsvarlige. Etterhvert som vi kom utover i timen måtte jeg imidlertid forkaste den første teorien. Det måtte være riktig foreleser som stod foran oss. Ingen andre kan stå å forklare at ei utrolig "stygg" og komplisert likning egentlig er ganske enkel (hvertfall ikke med så god innlevelse), og absolutt ingen andre kan stå å snakke om et lite og ufarlig strømningsbilde og plutselig si at det her ligner egentlig ganske mye på et svart hull (det er obligatorisk med minst en referanse til svarte hull i hver forelesning). Jeg blei derfor sittende igjen ganske forvirra og måtte ta en joggetur i finværet (fantastisk med litt skikkelig vestlandsvær igjen) for å klarne hodet litt. Så får jeg bare vente i spenning å se hva slags bukse han dukker opp i neste gang. Kanskje han bare akkurat er ferdig med månedssyklusen på bukseskift?

Dagens bibelvers:

"Og Gud Herren gjorde klær av skinn til Adam og hans hustru, og kledde dem." 1. Mos 3,21

28. september 2008

Tap

Så blei det tap mot Rosenborg. Surt, trist, irriterende og mye mye mer. Nå er nok faren for nedrykk stor. Men vi har ikke gitt opp, og hvis nedrykket blir en realitet så kommer vi tilbake. Vær sikker.

Dagens bibelvers:

"Ja, jeg akter i sannhet alt for tap, fordi kunnskapen om Kristus Jesus, min Herre, er så meget mer verd. For hans skyld har jeg tapt alt, jeg akter det for skrap, for at jeg kan vinne Kristus og bli funnet i ham, ikke med min egen rettferdighet, den som er av loven, men med den jeg får ved troen på Kristus, rettferdigheten av Gud på grunn av troen, så jeg kan få kjenne ham og kraften av hans oppstandelse og samfunnet med hans lidelser, idet jeg blir gjort lik med ham i hans død - om jeg bare kunne nå fram til oppstandelsen fra de døde!" Fil 3,8-11

Pølsegrateng

Etter et fint søndagsformiddagsmøte i Betania var jeg skikkelig gira på litt fotballspilling, men det blei ikke noe av. Og det var en stor skuffelse for jeg hadde brukt hele uka på å forberede meg, det vil si fotballskoa mine hadde brukt hele uka på å forberede seg. Etter sist søndag var nemlig stortærne (er det riktig flertallsform av stortå?) mine ganske blå (og det er de forsåvidt fortsatt), noe som er merkelig siden skoa var akkurat store nok for tre år sida, og jeg er ganske sikker på at beina ikke har blitt større siden da. I løpet av uka har skoa derfor stått til utviding. Jeg gjorde dem gjennomvåte og fylte dem stappfulle med avispapir så nå er det ihvertfall et håp om at jeg kan slippe å kjøpe nye.

Men når det var mangel på villige fotballspillere blei det isteden mulighet for å lage en bedre middag. Jeg har lenge (hvertfall ei uke) hatt planer om å lage pølsegrateng, men aldri tatt meg tid. Men i dag tok jeg muligheten. Og det blei kjempegodt. Gratengen bestod av hvitsaus (mjøl, smør og melk), makaroni, pølse, brokkoli, blomkål, gulrøtter og ost (sånn omtrent). Og det beste av alt er at forma mi var så stor at jeg måtte lage så mye at jeg har nok til to middager til. Så jeg går ei god uke i møte!

Og bedre skal den bli etter at Aalesund slår Rosenborg i kveld! Bare så det er sagt.

Dagens bibelvers:

"Arbeid ikke for den mat som forgår, men for den mat som varer ved til evig liv, den som Menneskesønnen skal gi dere. For på ham har Faderen, Gud, satt sitt segl." Joh 6,27

26. september 2008

Uønska

For noen dager siden fikk jeg ei tekstmelding hjemmefra. Der stod det at jeg hadde fått brev fra Forsvaret. Etter et raskt svar om at jeg godkjente at det blei åpna selvom det stod på brevet at det var konfidensiell informasjon, fikk jeg telefon. Pappa ringte å kunne fortelle meg at forsvaret hadde nedjustert min helseprofil og at jeg derfor var uønska. Da blir man både litt trist og litt glad. Trist fordi den norske stat sier at de ikke trenger meg, men allikvel glad fordi jeg slipper å søke om utsettelse år etter år sånn som mange andre. Men det som er rart er hvordan Forsvaret klarer å nedjustere helseprofilen min basert på sesjonen som var for snart tre år sida (tror jeg). Etter den tid har jeg nemlig bare blitt i bedre og bedre form, og den astmaen som jeg har har blitt litt bedre. Så med mindre Forsvaret har noe etteretningsinformasjon som jeg ikke har tilgang til, tror jeg at det var den enkleste unnskyldninga de fant på for å få meg ut av listene sine.

Dagens bibelvers:

"Se, jeg gir dem helse og legedom, og helbreder dem, og jeg vil la dem se en overflod av fred og trygghet." Jer 33,6

24. september 2008

Norske barns sikkerhet er i fare!

Norske barn går ei skummel framtid i møte. Det blir nemlig større og større krav til sikkerhet i norske barnehager. Spesielt høye krav er det hvis barnehagen skal Veritasgodkjennes. Det er helt villt hvilke krav barnehagene må oppfylle. Blant annet må barnehagen være tilnærma flat, uten trær, lekeapparater, eller stein. Aller helst skal den være et sammenhengende sandbasseng med en dybde på 40cm. Eventuelle trekonstruksjoner skal ha planker der plankene ikke har avstandene 8-25mm, eller 9-23cm. I slike åpninger kan man nemlig sette seg fast. Trær og bakker er livsfarlige. Hvis slike eksistere skal det finnes detaljerte planer for hvordan eventuelle ulykkestilfeller kan hindres (det vil si hvordan dødsfall kan reduseres til lammelse eller eventuelt helt ned til et brukket bein). Uteområder skal inspiseres hver dag for å få vekk eventuelle spiker eller sølepytter som er djupere enn 10cm. I tillegg til det her kunne jeg ha lista opp en hel haug med merkelig krav. Om ikke lenge vil nok norske barn enten polstres eller legges inn i et eller annen kuvøselignende apparat for at de ikke skal utsettes for fare.

Men hvor vil jeg egentlig med det her. Jo, jeg er redd for utviklinga til norske barn. Jeg er redd alle sammen skal bli sittende å være redd for den minste ting og aldri opplevde å ha fått seg ei lita skramme. Jeg vil påstå at den gangen jeg datt ned fra dumphuska og slo meg skikkelig i hodet så lærte jeg noe. Jeg lærte at det kunne være farlig å stå på dumphuska i stor fart. Jeg fikk med andre ord ei erfaring. Hvis de folka som sitter og finner på nye regler ikke snur utviklinga snart er jeg redd for at ungene vil gå glipp av dyrebare erfaringer. De vil ikke lære at en våt trestokk er glatt, de vil ikke lære at de skal være forsiktig med spisse ting som glasskår og spiker, og de vil ikke lære at det finnes noe som er farlig og noe som er trygt. Det her er erfaringer som den norske stat vil ta fra oss. Det er ei farlig utvikling. Norske barns sikkerhet er i fare! En ting er hvertfall sikkert, den gang jeg sitter med unger som skal i barnehage skal de ikke i en som er Veritasgodkjent.

Dagens bibelvers:

"Den som bryter stein, kan få skade av det. Den som hogger ved, kan komme i fare ved det." Pred(For) 10,9

"Se, Gud er min frelse! Jeg er trygg og frykter ikke. For Herren Herren er min styrke og lovsang. Han ble meg til frelse." Jes 12,2

20. september 2008

Ett år med bloggskriving

På dagen i dag for ett år sida starta mi bloggkarriere. Nå har det gått ett år og det er tid for å tenke gjennom hva som har skjedd og hvor veien skal gå videre. Først ei lita rekapitulering. Bloggen min starta som et enkelt HTML prosjekt i IT-grunnkurs og har hatt sine opp- oig nedturer. I starten var det ikke mye å skryte av. Innlegga var ikke så gode, layouten på sida var dårlig (orginal-layouten har desverre blitt borte). Etterhvert gikk jeg over til det som skulle bli utseende fram til jeg gikk over til blogger.com sine sider den 1. juli i år. Innlegga har bedra seg noe etter de spede forsøka i starten, men den virkelig store endringa innleggsmessig kom 21. februar da jeg begynte å inkludere et bibelvers som skulle passe sånn noenlunde med tematikk eller ordvalg i bloggen. Mer er det vel egentlig ikke å si annet enn at jeg er imponert over at jeg har klart å holde det gående så lenge til tross for lite optimisme i første innlegg (se bloggarkiv).

Her er ei kort oppsummering av innholdet i bloggen det første året. Det vil si jeg har plukka ut de 2000 mest brukte orda og sortert dem slik at de mest brukte er størst. Trykk på bildet for å få opp en versjon der det kan zoomes ubegrensa langt innover (må bruke zoome-funksjonen i nettleseren). Vanlige ord som og, ikke, er og noen flere er fjerna.




Dagens bibelvers:
"Hele jorden hadde ett språk og samme ord."1.Mos 11,1

18. september 2008

Grunnen til å studere på Gløs

Det er mange mennesker som har sitt daglige virke på NTNU avdeling Gløshaugen. Noen bor på lesesalen og stikker hodet innom ei forelesning en gang i blant for å få litt åndelig(???) føde. Andre har et litt mer nøkternt syn og dukker opp kun når det er nødvendig og nyter resten av dagen med litt blanding av øvinger og fritid (et ord som en skikkelig gløser ikke kjenner). Men hva er så grunnen til at denne salige blandinga av individer har valgt å bli pressa sammen på haugen ovafor Nidarosdomen. Mange vil nok si at de går der for å lære noe, men det er i realiteten bare et skalkeskjul. Høydepunktet i en hver gløsers liv er nemlig bedriftspresentasjonene, og da aller mest karrieredagen. Det er dagen da man skal skaffe seg de ressursene man trenger for å komme seg gjennom enda et år med tunge studier. På karrieredagen står nemlig bedriftene og kaster ting etter deg. Her gjelder det å være smart og ha med en stor sekk slik at du kan erobre flest billige og (u)brukelige reklameprodukter. Denne dagen føler gløseren seg ettertrakta (noe han vanligvis ikke føler når han sitter bortgjømt i et hjørne av en liten lesesal), han(ho) føler at han(ho) kan utrette noe, han(ho) merker at det faktisk eksisterer et liv etter studiene (noe som er en skummel tanke for den seriøse gløser). Karrieredagen er den dagen der gløsern kan få informasjon om hva han(ho) skal vie livet sitt til. Det er altså en stor dag i gløserens liv. Og hvis noen lurer på hva indøkere har å gjøre på Gløs så er det altså å organisere karrieredagen og gå rundt med traller med kjeks og kaffe til sultne "utstillere".

Årets fangst er:

  • 22 reklamepenner
  • snøskrape
  • minnepenn med plass til fantastiske 64MB
  • en liten stoffpose
  • datasekk!!
  • aluminiumsdrikkeflaske!!
  • matematikkspill
  • 3 refleksbånd
  • laserpeker
  • leverposteiboks
  • masse godteri

 

Så noe mer seriøst. Siterer ei tekstmelding som har gått land og strand rundt i dag (og som jeg har fått et par stykker av):

"Bønneemne, HASTER:
Forfølgelse i India. RSS brant ned 20 kirker forrige natt og vil ødelegge 200 kirker i Orissa, samt drepe Paul T. BJP planlegger å drepe 200 prester, nonner og pastorer de neste 24 timer (fra kveld 17/9). "

Be og send beskjed videre til andre kristne. Forbønn trengs på det sterkeste, både for de forfulgte og de som forfølger. Gjennom bønn kan vi være med på å hjelpe.

Dagens bibelvers:

"Men jeg sier dere: Elsk deres fiender, velsign dem som forbanner dere, gjør vel imot dem som hater dere, og be for dem som forfølger dere,"Matt 5,44

14. september 2008

Høstweekend

I helga var jeg altså på høstweekend med BUF. Nå har jeg vært hjemme i omtrent 2 timer, klokka er 5 og jeg har en liten tanke lyst til å legge meg selvom det er ganske tidlig på dag fortsatt. Det innlegget her blir derfor ikke veldig utfyllende, men en rask gjennomgang av helgas begivenheter. Det starta med at jeg og Martin starta å sykle fra Betania for omtrent akkurat 2 døgn siden. Bussen skulle starte en halvtime etter, men i det vi rulla inn på parkeringsplassen 2 timer 10 min og 67,8 km seinere kom det en buss trillende inn bak oss (de hadde brukt ca. 1 time for mye på å sette seg inn i bussen). Fredagskvelden var forholdsvis rolig, og alle var i seng til litt over ett. Lørdagen gikk med til tur på "stranda" med grilling, padling, "sporløp" +++, og møte og underholdningskveld. Klokka gikk veldig fort og uten å ha fått gjort noe særlig var klokk plutselig halv tre og på tide å sove. Så var det opp klokka kvart over åtte for å legge ut på en liten fjelltur. Etter turen var det litt pakking og vasking før det bar ned til bussen igjen. Vi fikk ikke særlig forsprang på bussen den veien, men vi kutta tida med knappe 8 minutter. Alt i alt var det en skikkelig fin tur. Men nå må jeg nesten finne på noe annet før jeg sovner. 

Dagens bibelvers:

"I fred vil jeg legge meg ned og sove. For du, Herre, du lar meg bo for meg selv i trygghet." Sal 4,9


12. september 2008

Ut på tur

I helga er det høstweekend med BUF i Søvasskjølen Fjellkyrkje. Turen starter om litt over en time for min del. Da setter jeg meg nemlig på sykkelen for å komme meg dit på den mest behagelige måten (det er jo helt fryktelig å sitte i en buss i over en time). Satser på at det blir ei strålende helg. Regner med at de fleste leserne av den bloggen her også skal dit så da er det antageligvis ikke mange som kommer til å savne noen innlegg før søndag/mandag en gang (men det er jo uansett en ganske vanlig avstand mellom to blogginnlegg for min del).

Dagens bibelvers:

"Og han sa til meg: Jeg har vandret for Herrens åsyn. Han vil nok sende sin engel med deg og la din reise lykkes" 1.Mos 24,40a

10. september 2008

Enden er nær

I dag er en stor dag i verdens fysikkhistorie. Large Hadron Collider (LHC), verdens største partikkelakselerator blei nemlig satt igang i Cern i Sveits. Der skal små partikler sendes rundt og rundt i en 27 km tunnel til de nærmer seg lysfarta. Da skal to partikkelstråler ledes mot hverandre slik at det blir en kollisjon. Og så er det spennende å se hva som skjer. Det her er nemlig akkurat som et kinderegg. Først får du "se" på at partiklene snurrer rundt og rundt til de er oppe i ei fart på ca. 11000 runder pr sekund, så blir det en kollisjon og så kommer det en overraskelse. Tre ting på en gang; kan det bli bedre? Spenninga ligger også på flere områder. For det første er det det fysiske resultatet som er spennende nok i seg sjølv, men så er det det som skjer etterpå som virkelig kan endre verden. I artikkelen "The 5 Scientific Experiments Most Likely to End the World" (anbefales å lese) er nemlig 3 av 5 eksperimenter som kan ødelegge verden relatert til eksperimenter som kan gjøres i LHC. Flere "eksperter" har også sendt LHC inn til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, fordi de mener det er stor fare for at det kan produseres et svart hull som kommer til å sluke først jorda, og så etterhvert resten av solsystemet. Vi går altså en spennende tid i møte.

Fra et kristent ståsted må vi bare anta hva Ole Hallesby ville sagt hvis han levde i dag: "I kveld står jeg her i Kristi sted, jeg taler sikkert til mange i kveld som vet de er uomvendte. Du vet at verden kan bli slukt i dette øyeblikk, og da ville du bli slukt rett ned i helvete. Hvordan kan du som er uomvendt, legge deg rolig til å sove om kvelden, du som ikke vet om du våkner i din seng eller i helvete?" Store ord den gang, store ord i dag. Men de inneholder realiteten. Vi har en jobb å gjøre!

Dagens bibelvers:

"Og jeg så en ny himmel og en ny jord. For den første himmel og den første jord var veket bort, og havet er ikke mer." Åp 21,1

8. september 2008

Matematiske bevis, fysikere på bussen og KGB-agenter

I går var det en stor dag. Jeg klarte å bevise en fin liten matematisk identitet som jeg bestemte meg for å bevise for et år siden. Siden den gang har den stått som profilbilde mitt på MSN for å minne meg på at det må gjøres. Tida har imidlertid ikke strekt til og de forsøka jeg har gjort har ikke nådd fram. Men i går satt jeg tilfeldigvis å leste litt i ei mattebok og plutselig så jeg det jeg trengte for å fullføre beviset. Så her er beviset for de som er interessert (de færreste antar jeg):

Så over til dagen i dag. Det lå an til å bli en helt vanlig dag inntil vi hadde kommet ca. 10 minutter inn i andre fluidmekanikktime. Da gikk nemlig strømmen. Etter et lite mørkt øyeblikk begynte diverse mobillys å lyse, men etterhvert ble også de mørke. Vår kjære foreleser mista derimot ikke fatninga, og gikk over til et aldri så lite populærforedrag om fluidmekanikk i moderne kosmologi pluss litt andre mer avanserte fysiske ting. Det var lett å merke at han var engasjert der han vandra fram og tilbake framfor tavla i det stummende mørke som herska i auditoriet. Han var nemlig mye mer strukturert enn han er til vanlig. Men det var ikke det beste. I løpet av den tida her så kom han nemlig inn på en av sine utenlandske fysikervenner. Det var en eller annen russer(sovjeter) som han hadde møtt i Øst-Europa under den kalde krigen. Han hadde invitert han til å komme til NTNU på ei gjesteforelesning, men det kunne han ikke i og med at han hadde reiseforbud. Da oppdaga han en litt skummel mann som så ut som han kunne være KGB som stod og holdt øye med dem. Etter det her hørte han aldri fra den fysikern igjen (han sa egentlig ikke det, men vi kan anta det for spenningas skyld). Tidligere en gang sa han noe om den gangen han satt sammen med han Casimir (nederlandsk fysiker som blant annet forska på superleder) på bussen og diskuterte forskjellige teorier. Så alt i alt er han en litt vittig foreleser selvom han ikke er så spennende å høre på til enhver tid.

Dagens bibelvers:

"... og min tale og min forkynnelse var ikke med visdoms overtalende ord, men med Ånds og krafts bevis, ..." 1.Kor 2,4

4. september 2008

Hard Rocx Stone Machine Disc

Nå er jeg klar til neste års birkebeinerritt på sykkel, det vil si sykkelen er hvertfall klar. I dag blei jeg nemlig den stolte eier av en Hard Rocx Stone Machine Disc. Etter en prøvetur på 1 og en halv time oppi Bymarka kan jeg ikke si noe annet enn at jeg er storfornøyd. Og med litt mer terrengtrening kan jeg sikkert være med å hevde meg blant de 5000 beste (håper jeg). Så nå ønsker jeg meg bare 4 sykler til. Legger med et lite bilde av vidunderet.

Og så får jeg ønske Kjetil Rekdal lykke til med trenerjobben i Aafk. Han er vestnesing så han må nesten gjøre det bra. Avstemminga om hvem som bør overta trenerjobben avsluttes nå.

Dagens bibelvers:

"Og dere skal si: Lykke til! Fred være med deg, og fred med ditt hus, og fred med alt det du har!" 1.Sam 25,6