31. august 2008

Hva skjer nå?

I dag sparka Aafk treneren sin. Kan det være med på å redde plassen i Tippeligaen? Jeg håper det, men jeg tviler. Dagens Aafk-lag er rett og slett ikke godt nok. Det er tungt å si det, men det stemmer desverre. Potensialet er imidlertid stort. I gårsdagens kamp mot Fredrikstad var halve laget i U21 alder, og over halvparten av de igjen spiller på U21-landslaget. I tillegg har Aafk spillere på både G16 og G18 landslag. Så hvis de spillerne holdes i klubben kan det bli bra om noen år. Jeg håper derfor på en norsk, lokal trener som vil satse på de unge spillerne. Jeg kan tåle at vi rykker ned i år hvis det betyr at vi kan ta et år i 1.divisjon til å bygge opp laget igjen sånn at vi kan holde oss i Tippeligaen etter det. Åpner forresten ei lita avstemming (for de som er interessert) over hvem som bør bli ny trener.

Dagens bibelvers:

"Samuel svarte Saul: Jeg vil ikke gå tilbake sammen med deg! For du har forkastet Herrens ord, og derfor har Herren forkastet deg, så du ikke skal være konge over Israel." 1.Sam 15,26

28. august 2008

Saft!

Hva får du hvis du har rips putter det oppi ei saftsentrifuge og tilsetter litt sukker? Saft, kjempegod råsaft. I går hadde jeg altså saftedag. Jeg plukka ca. 10 liter rips for nesten to uker siden, og den ripsa skulle på magisk vis gjøres om til saft. Og ved hjelp av ei saftsentrifuge gikk det riktig så bra. Det var bare å putte bæra oppi, vri på en bryter og så rant det ut sjøer av "rødt gull" (ripssaft for de som ikke tar metaforen). Sentrifuga tok riktignok ikke all safta så jeg måtte presse litt gjennom ei mjølsikt til slutt. Produksjonen tok litt tid, men så var resultatet også strålende. 10 liter ripssaft av varierende styrke, men med super smak.

Dagens bibelvers:

"Så sier Herren: Som folk sier når de finner saft i druen: Ødelegg den ikke, for det er en velsignelse i den! - slik vil jeg gjøre for mine tjeneres skyld og ikke ødelegge hele folket." Jes 65,8

26. august 2008

Opptreninga er igang

I dag gjorde jeg noe som er veldig ulikt meg; jeg gikk på treningsstudio. Og det blir jeg nødt til å gjøre i ett år framover siden jeg kjøpte meg årskort (og det må jo brukes hvis sunnmøringen i meg ikke skal se på det som sløsing). Grunnen til at jeg gikk til det "drastiske" skrittet å begynne på treningsstudio er fordi jeg sykler ganske mye, og derfor har en liten fare for å bli skeivtrent hvis jeg ikke trener overkroppen litt også. Et annet delmål er Birkebeinern på ski til vintern der jeg har veldig lyst til å slå Martin (Gratulerer med dagen til Martin forresten; 27 år i dag). Så derfor satte jeg altså kursen mot trenignsstudio på Gløshaugen og endte til slutt på romaskina der jeg satt og rodde i omtrent en halvtime før jeg avslutta med litt rolig sykling. Rotrening var faktisk ikke så ille. Det er en fin måte å trene utholdenhet og styrke i overkroppen samtidig som man trener beina. Så det tror jeg nok jeg skal fortsette med. Men det som er helt sikkert er at ingen kommer til å se meg på styrkerommet, for det er den mest kjedelige treningsformen jeg veit om.

Dagens bibelvers:

"Han så at de slet hårdt med å ro, for de hadde vinden imot." Mark 6,48a

24. august 2008

Billig og kjempegod mat

Her kommer et lite oppfølgingsinnlegg til de to-tre innlegga jeg hadde om billig mat for noen måneder siden. I dag spiste jeg nemlig en nesten helt gratis, men kjempegod middag; stekt makrell. Makrellen blei fiska i sommer (men jeg tror nok ikke det var jeg som fiska den, fisken ville nemlig ikke bite på krokene mine selvom jeg kasta ut på begge sider av båten) og kosta meg derfor ikke noe annet enn noen timer på sjøen. Ved siden av makrellen hadde jeg kokte poteter (nesten gratis) og hjemmlaga ripssaft (kjempegodt). Alt i alt blei det en fantastisk og billig middag. Anbefales!

Dagens  bibelvers:

"Han sa til dem: Kast garnet på høyre side av båten, så får dere fisk! De kastet det da ut, og nå maktet de ikke å trekke det opp, så mye fisk var det." Joh 21,6

18. august 2008

Jeg har blitt 2. klassing!

Hipp hurra! Endelig er skoleåret i gang igjen. Etter over 2 måneder uten forelesninger eller øvinger (ikke uten matte) kan jeg til slutt begynne å slappe av med noen koslige matte- og fysikkforelesninger (og det er ikke lenge til øvingene starter :) ). Det skal bli skikkelig godt å få begynne og gjøre et skikkelig arbeid igjen istedenfor å roe ned i en altfor varm sommerferie. Og som om ikke det her skulle være nok så har det begynt å regne også, og temperaturen er helt nede i 13 grader. Fantastisk, nå blir det faktisk mulig å sove om natta uten at jeg brenner meg på puta! Det har vært varmt så lenge at jeg nesten begynte å bli en liten tanke bekymra. 

Dagens OL-øvelse er en enkel kombinasjon av to kjente friidretts øvelser, nemlig 110 meter hekk og 3000 meter hinder. 3000 meter hinder inneholder altfor få hindringer. Men hvis vi kombinerer litt så får vi 3000 meter hekk. Det ville vært en skikkelig utholdenhets/styrke test.

Dagens bibelvers:

"Noen tid etter dette døde Josva, Nuns sønn, Herrens tjener. Han var ett hundre og ti år gammel." Jos 24,29

16. august 2008

Back in town

Etter en lang og fin (og til tider slitsom) sommerferie er jeg nå på plass i Trondheim igjen. Jeg kom i går kveld sammens med mamma, pappa, kofferten min og to kjølebager fulle med syltetøy og saft. Og utrolig nok klarte jeg å få plass til alt i fryseren. Så der har jeg nå ca. 36 kartonger med hel eller rørt bær. Det skal selvfølgelig fylles på utover høsten.

Ellers vil jeg gratulere Olaf Tufte og Norge med OL-gull. Hipp, hipp hurra!

Dagens nye OL-øvelse er inspirert av den idretten som nesten alle førsteårsstudenter må igjennom. Det er en øvelse som krever styrke, utholdenhet, tankekraft og tålmodighet. Jeg snakker ikke om IKEA-shopping (selvom det krever de samme ferdighetene), men flytting. Øvelsen går ut på at hvert lag (bestående av 4 utøvere) skal flytte alle gjenstandene fra et hus til et annet. Hvert lag får tildelt et bestemt antall kasser, noen tau, en liten varebil og ellers nødvendig utstyr. I denne øvelsen gis det poeng for tid, god stuing og hvor lite skadd gjenstandene blir. For å gjøre denne øvelsen ekstra vanskelig må de selvfølgelig flytte ut av ei loftsleilghet som inneholder et flygel. Kanskje en litt vanskelig gjennomførbar øvelse, men den ville hvertfall ha gitt litt prestisje til alle de studentene som flytter inn og ut av hybler hvert eneste år.

Dagens bibelvers:

"Og Herren sa til Abram: Dra bort fra ditt land og fra din slekt og fra din fars hus til det landet som jeg vil vise deg!" 1.Mos 12,1

13. august 2008

Saved!

Jeg så en film i går som hadde den fine tittelen Saved!, i betydningen frelst. Filmen foregår på en konservativkarismatisk kristen skole, og karikerer denne retninga i kristendommen. Hovedpersonen, med navnet Mary, har vært født på ny hele livet og er med i et lovsangsband på skolen. Ho og vennene er nærmest besatt av å frelse andre (om enn ikke på en veldig god måte). Tidlig i filmen får Mary vite at kjæresten hennes er homofil. Etter et syn får ho vite at ho må gjøre alt som står i hennes makt for å frelse han. Dette fører til at ho blir gravid, og kjæresten blir sendt til rehablitering på "Mercy House". Mary får problemer med troen og havner utenfor på skolen når de tidligere vennene med drastiske midler prøver å frelse henne igjen.

I utgangspunktet er det her bare enda en film i "high school movie" sjangeren, men den har også et litt religiøst aspekt (logisk når handlinga er lagt til en kristen skole). Men kristendommen presenteres ikke på en altfor god måte i filmen. Det som vises er kristne som utad lever et "perfekt" liv og roper ut Jesu navn og ber i enhver situasjon, men som er altfor snare til å se andres feil og glømme sine egne. Allikevel kommer det fram en del gode kristne verdier. Selvom ikke alt er bra er det en film som kan anbefales. Mest av alt fordi den viser hvordan mange ikke-kristne oppfatter kristne, og desverre også hvordan altfor mange kristne oppfører seg. Filmen kan derfor virke som en liten vekker for oss, selvom den på mange vis er kristendomskritisk og langt ifra noe filmmesterverk.

Dagens bibelvers:

"Ikke enhver som sier til meg: Herre, Herre! skal komme inn i himlenes rike, men den som gjør min himmelske Fars vilje." Matt 7,21

"Hvorfor ser du flisen i din brors øye, men bjelken i ditt eget øye blir du ikke var? Eller hvordan kan du si til din bror: La meg trekke flisen ut av øyet ditt! og se, det er en bjelke i ditt eget øye? Du hykler! Dra først bjelken ut av ditt eget øye! Så kan du se å dra flisen ut av din brors øye." Matt 7,3-5

11. august 2008

Sportsgal?

I natt var andre natta på rad jeg stod opp i fire tida for å få med meg svømming i OL. Jeg kan vel ikke si at jeg syns svømming er blant de mest spennende idrettene, men når en nordmann har mulighet til medalje føler jeg nesten at jeg må stille opp foran TV-en. Og medalje blei det, men ikke av den valøren som vi hadde håpa på. Etter å ha vært suverent best i både forsøksheat og semifinale måtte Alexander Dale Oen ta til takke med en sølvmedalje. Men alt i alt må vi nesten være fornøyd med Norges første olympiske medalje i svømming noensinne.

Så var det dagens forslag til ny OL-øvelse. Kreativiteten min er ikke helt på topp for tida så dere får ta til takke med noe enkelt. Dagens svømmeøvelser er litt kjedelige å se på hvis man ikke har noen å heie på. Derfor tenkte jeg at man kunne ha laga en litt mer avansert svømmekonkurranse, nemlig x (der x er et tilfeldig tall mellom 100 og 1000 som helst bør gå opp i 50) meter fri/bryst/rygg/butterfly/hundesvømming mot/medstrømssvømming med hinder. Det går da ut på at man svømmer i et vanlig basseng der det er satt opp visse hinder som man må passere under, over og rundt. Samtidig skal det være motstrøm ene veien og medstrøm andre veien. Hvis noen er litt mer kreativ enn meg kunne sikkert denne idretten utvikles på enda flere måter. For de som ikke helt forstår kommer det her en liten illustrasjon.

Dagens bibelvers:

"Vet dere ikke at de som løper på idrettsbanen, de løper alle, men bare en får seiersprisen? Løp da slik at dere kan vinne den!" 1.Kor 9,24

8. august 2008

De olympiske bloggleker

I dag ble sommer OL i Beijing 2008 offisielt åpna. Det feira jeg med å ta meg en 10 mil lang sykkeltur sånn at jeg kunne slippe unna åpningssermonien (for hvis jeg hadde vært hjemme måtte jeg nesten sett i og med at jeg "må" se alt som har med sport å gjøre på TV). Under disse olympiske lekene skal jeg prøve å komme med mer eller mindre kreative forslag til nye olympiske grener. Dagens forslag er av de mindre kreative, men det er en idrett (et spill?) som jeg mener bør kunne spilles på et så høyt nivå. Alle skjønner jo at det må være Ligretto. Ligretto har etter min mening potensiale til å slå skikkelig an i OL. Spillet gir også muligheter til en egen gren i Paralympics, nemlig Ligretto for blinde. Bare tenk hvor morsomt det hadde vært!

Så noe som egentlig burde stått i forrige blogginnlegg. Jeg må gratulere bloggen min med 100 blogginnlegg (det her er nummer 101 (hvis jeg har telt riktig)). Så hipp, hipp hurra! Måtte du holde ut i lang, lang tid!

Dagens bibelvers:

"Han sa også en lignelse til dem: Kan vel en blind lede en blind? Vil de ikke begge falle i grøften?" Luk 6,39

6. august 2008

Å trutne

Nå har det igjen blitt noen dager siden forrige innlegg. Tida siden sist har for det meste gått med til bærplukking, bærsafting, bærsylting, bærfrysing og bærspising. Bare i dag har jeg plukka 22 liter rips og 6 liter bringebær. Men nå begynner "bæringa" å gå mot slutten, i hvertfall ifølge mamma (jeg kan gjerne plukke mer).

Etter det innledende avsnittet her sitter du antageligvis igjen med to spørsmål.

Spørsmål 1: Hva har det her med overskrifta å gjøre? Svar: Absolutt ingenting!

Spørsmål 2: Hva betyr det fantastisk fine verbet å trutne? Svar: Direkte oversatt til litt moderne norsk, betyr det omtrentlig: "Å senke en trebåt, som har liggi hele vinteren i naustet og tørka inn og fått sprekker, under vann og la den ligge der til den har trekt til seg så mye vann at treet begynner å utvide seg sånn at den blir tettere." 

Så hvorfor tar jeg opp temaet om trutning av trebåter? Jo, det er fordi vi tok ut færingen (en gammel lang trebåt som kan ros av to personer, og dermed fire (fær) årer) vår for ei uke sia. Den var ikke helt tett, så derfor måtte vi til med å trutne den. Det hjalp en del, men vi måtte allikevel ta ausepause hvert kvarter da vi var ute å testa den første gangen. Men nå etter ei uke så er den nesten helt tett og flyter ganske høyt i vannet. Så trutning kan erklæres som en god måte å tette båter på. Og ordet trutne kan sies å være mye mer effektivt enn å måtte bruke svaret fra spørsmål 2.

Dagens bibelvers:

"Og vannet steg og økte veldig over jorden, og arken fløt bortover vannflaten." 1.Mos 7,18