6. august 2008

Å trutne

Nå har det igjen blitt noen dager siden forrige innlegg. Tida siden sist har for det meste gått med til bærplukking, bærsafting, bærsylting, bærfrysing og bærspising. Bare i dag har jeg plukka 22 liter rips og 6 liter bringebær. Men nå begynner "bæringa" å gå mot slutten, i hvertfall ifølge mamma (jeg kan gjerne plukke mer).

Etter det innledende avsnittet her sitter du antageligvis igjen med to spørsmål.

Spørsmål 1: Hva har det her med overskrifta å gjøre? Svar: Absolutt ingenting!

Spørsmål 2: Hva betyr det fantastisk fine verbet å trutne? Svar: Direkte oversatt til litt moderne norsk, betyr det omtrentlig: "Å senke en trebåt, som har liggi hele vinteren i naustet og tørka inn og fått sprekker, under vann og la den ligge der til den har trekt til seg så mye vann at treet begynner å utvide seg sånn at den blir tettere." 

Så hvorfor tar jeg opp temaet om trutning av trebåter? Jo, det er fordi vi tok ut færingen (en gammel lang trebåt som kan ros av to personer, og dermed fire (fær) årer) vår for ei uke sia. Den var ikke helt tett, så derfor måtte vi til med å trutne den. Det hjalp en del, men vi måtte allikevel ta ausepause hvert kvarter da vi var ute å testa den første gangen. Men nå etter ei uke så er den nesten helt tett og flyter ganske høyt i vannet. Så trutning kan erklæres som en god måte å tette båter på. Og ordet trutne kan sies å være mye mer effektivt enn å måtte bruke svaret fra spørsmål 2.

Dagens bibelvers:

"Og vannet steg og økte veldig over jorden, og arken fløt bortover vannflaten." 1.Mos 7,18

1 kommentar:

Jacob sa...

det bekreftes at trutning av stålskrog ikke fungerer.