12. desember 2011

Adventsbibelquiz 2011, DEL 12

Dagens oppgave er dedikert til "mine" tallteoristudenter.

Dagens oppgave:
Navnet hennes er nevnt i et vers. Aldern hennes på det tidspunktet ho nevnes beskrives av den (forholdsvis enkle) diofantiske likninga, x+y=77, der x og y er lengden (i år) på tidsepoker. Sannsynligvis er x mindre enn y når x kommer før y i tid.

Kanskje jeg legger til ett tips eller 7 utover dagen.

Dagens bibelvers:
"Med det samme han nevnte Guds ark, falt Eli baklengs ned av stolen ved siden av porten. Han brakk nakkebenet og døde, for mannen var gammel og tung. Han hadde dømt Israel i førti år." 1.Sam 4,18  

9 kommentarer:

Ingrid Aukan sa...

Okei, denne var ikke lett, men det er ikke mange det kan være. Enten Sarah (eller strengt talt Sarai på det tidspunktet) eller Anna. For å få ligninga til å gå opp passer liksom ikke de versa JEG (helt på egen hånd) har funni fram.

Luk 2,36-37 Det var en kvinne der som var profet, Anna, Fanuels datter, av Asjers stamme. Hun var langt oppe i årene. Som ung hadde hun vært gift i sju år og hadde siden levd som enke til hun nå var åttifire år.

Da er x 84 og Y -7. (Altså er Y < 0. Som ikke passer med forutsetningene, men passer bra med hintet.)

John Alfred sa...

Jeg prøver med en litt kreativ en:
Anna, Fanuels datter, Luk 2,36-37
Hvis x er hennes jomfrutid, og y er enketiden, stemmer det med henne. Hun var 84 år, men hadde vært gift i 7 år før hu blei enke. Sannsynligvis ble hu gift såpass tidlig at x er mindre enn y, og x kommer før y i tid.

Mathias sa...

Denne var kreativ kristoffer! Anna, Fanuels datter Luk2,36

Victoria sa...

Anna, Fanuels datter, Lukas 2,36. Og i neste vers står det at hun ble 77+7=84 år gammel :D

Anonym sa...

Lukas 2:
36 Det var en kvinne der som var profet, Anna, Fanuels datter, av Asjers stamme. Hun var langt oppe i årene. Som ung hadde hun vært gift i sju år 37 og hadde siden levd som enke til hun nå var åttifire år.

84-7=77

Så svaret er Anna, og verset er Luk. 2.36 (Dette er det eneste verset hun er nevnt i, i Bibelen).

Anonym sa...

Og btw...hvis det ikke kom tydelig nok fram: x=-7, y=84. Og det er vel ekstrapoeng for å klare matten? Spesielt hvis man ikke har hatt tallteori? :D:D

Erlend sa...

Anna, Fanuels datter. Luk 2,36

Ingrid Aukan sa...

Jeg merker at jeg sliter litt med de der årstallene, så jeg står ved den jeg (helt på egen hånd) fant ut tidligere.

Kristoffer Stige sa...

Riktig svar var altså Anna, Fanuels datter, Luk 2,36.

Diofantiske likninger har uendelig mange løsninger (når de har løsninger). Her var det gitt noen begrensninger. Da x og y begge var tidsepoker (for jomfrutid og enketid henholdsvis) må begge være større enn 0. I tillegg har vi gitt at y>x, som gir at 0<x<38<y<77, som gir 38 løsninger. Hvis vi antar at en normal giftealder var mellom 15 og 20 år for jenter så sitter vi igjen med 6 løsninger for x og y (f.eks x=17,y=60). Riktig løsning kan vi altså ikke finne uten mer informasjon.

Løsningsmetoden var tenkt som følgende: Hintet har utheva "legger til" og "7". Hvis vi gjør det får vi x+7+y=84. Ho var 84 år da ho var nevnt. :)

Takk for alle svar, og beklager at det stopper her i år.