31. oktober 2008

Snart eksamen

I dag har jeg hatt en veldig lite produktiv dag når det gjelder skolearbeid. Jeg var på forelesning i bølgefysikkk fra 8 til 10, men så dro jeg hjem for å bake brød (det var nemlig nesten tomt i dag tidlig). Men i det jeg satte igang med å bake kom jeg på at jeg hadde lyst på lasagne i kveld, og ved siden av lasagne er det veldig godt med loff. Så derfor bakte jeg loff også. Og når jeg først var igang med å bake kunne jeg likså godt bruke opp det jeg hadde av mjøl i skapet og egg i kjøleskapet. Så derfor bakte jeg krydderkake og appelsinkake, for å eksprimentere litt før bursdagen min om omtrent ei uke (de kakene så ikke helt vellykka ut pga litt for små former og litt for lite tålmodighet, men som jeg alltid har sagt: kaker skal spises ikke sees på).

Ellers har dagen gått med til lesing. For litt over en måned siden lånte jeg Snømannen av Jo Nesbø. Jeg har aldri kommet så langt at jeg har fått satt meg ned å og lest noe særlig, men i dag gikk de siste 150 sidene unna. Boka anbefales på det sterkeste (i lik linje med resten av Harry Hole bøkene). 

De to tinga her har ført til at jeg ikke har fått gjort noe særlig skolearbeid. Og det er litt dumt siden første eksamen er om bare en drøy måned. Starter derfor nedtelling på bloggen i dag for å få skjerpa meg litt.

I morra tidlig kommer mamma og pappa innom på frokost etter en liten kjøretur fra Vestnes (de blir for så vidt resten av helga også). Med i bagasjen har de store lager med fryst rips (begynner å gå tom allerede) og et par eplekaker med ekte hjemmeplukka vestlandsepler. Gleder meg!

Nå er det november! 

Dager igjen til første eksamen: 33
Dager igjen til siste eksamen: 49

Dagens bibelvers:

"Som epler av gull i skåler av sølv er et ord talt i rette tid." Ordsp 25,11

28. oktober 2008

Møteuke

Den siste uka har jeg vært opptatt på kveldstid og hatt lite tid til bloggskriving, men nå kommer ei lita oppdatering på det som har skjedd. Fra onsdag til søndag hadde vi møteuke i Betania. Ole Os hadde kommet den lange veien fra Ålesund for å tale over temaet "Starten, løpet og målet". Vinklinga hans var veldig interessant. Han brukte Bibelens lengste fortelling, ørkenvandringa, til å vise hvordan Guds frelsesplan er forklart i GT. Jeg har vært med på ei liknende møteuke med han hjemme på Vestnes en gang (den gang med utgangspunkt i Josef) og det var veldig spennende å høre fortsettelsen. Ei veldig fin uke var det hvertfall.

På søndag var vi igjen en gjeng som spilte fotball på ettermiddagen. Det vi glømte var imidlertid at klokka var stilt en time tilbake natt til søndag, så det var litt mørkere klokka fem enn det vi hadde planlagt. Men morsomt blei det allikevel. Med en bil på hver side av bana til opplysning gikk det relativt bra. Men det kan nok klassifiseres som SV-fotball. For siden vi ikke så ballen så godt blei teknikkforskjellene godt utjevna sånn at vi lå på omtrent samme nivå alle sammen.

Dagens bibelvers:

"Men Moses førte folket ut av leiren til møte med Gud, og de stilte seg nedenfor fjellet." 2.Mos 19,17

22. oktober 2008

Republikken Hålogaland

De siste åra har ei hemmelig gruppe nordlendinger jobba i det stille for løsrivelse fra moderstaten Norge. Men for ikke mange dager siden kom planene fram i dagen. Et vedtak i en av Norges største organisasjoner fikk nemlig noen av medlemmene i gruppa til å mista fatninga. Planene ble derfor lagt ut på ei av nettets mest besøkte sider og fikk raskt støtte fra flere tusen agressive nordlendinger. Og ifølge sikre kilder har den revolusjonære bevegelsen nå tatt neste skritt i kampen for å få de nordligste fylkene i si hule hånd. I går blei nemlig et politisk parti til støtte for opprettelsen av republikken Hålogaland stifta. De skal ifølge infiltrører fra PST, som lenge har levd i skjul innafor denne grupperinga, kjempe mot det den hemmelige og hensynsløse lederen (med kodenavn Winther) i separatistbevegelsen kaller for østlandsmafiaen. I den harde kjernen befinner det seg en plass mellom 10 og 12 personer, men hvor mange som egentlig tilhører denne lyssky bevegelsen er det ingen som veit. Bakmennene til partiet har også ytra ønske om at den nye republikken skal ha nære tilknytniger til stormakta i øst. Dette har ført til at enkelte hevder at mannen bak kodenavnet Winther egentlig er den tidligere russiske presidenten Vladimir Putin, og at hans egentlige plan er å la de nordnorske fylkene bli den neste sovjetrepublikken. Norge som vi kjenner det går ei usikker framtid i møte. Vil det i løpet av de nærmeste dagene komme meldinger over radioen om at Finnmark, Troms og Nordland har erklært sin selvstendighet? Den som lever får se!

Og det verste av alt er at det faktisk er sant (kanskje ikke alle detaljer, men hovedsakelig så stemmer det). Bare se her.
Men det ingen (hvertfall ikke så mange)  veit er at vestlendingene har kommet enda lenger i planene om  oprettelsen av Vestland. Den framtidige staten har til og med fått sin egen nasjonalsang: "Å Vestland, Vestland!"

Dagens bibelvers:

"Ved denne tid begynte Herren å rive løs deler av Israel." 2.Kong 10,32a

18. oktober 2008

Gjørmebading i Estenstadmarka

I dag var jeg på en liten rekognoseringstur i Estenstadsmarka for å finne ut hvor det kunne være fint å sykle. Turen blei litt lenger og litt våtere enn jeg hadde trodd. Jeg starta oppover mot Estenstadhytta og sykla delvis på ei lita sidesti opp til krysset mot Styggdalen. Der tok jeg av og fortsatte så mot Liaåsen. Ved Liaåsen snudde jeg og tok tilbake i retning Estenstadhytta. På det stykket kom jeg over et område som bar preg av at det har regna litt i det siste. Jeg så at det var gjørme der (det var det forsåvidt overalt), men jeg feilberegna hvor djupt gjørmehullet var. Så jeg kjørte rett på og satt fast. Framhjulet sank nedi til halvet hjulet var dekt, jeg kasta meg til sida og sykkelen fortsatte framover og landa opp ned. Så da lå både jeg og sykkelen å bada i gjørma. For å si det mildt var både jeg og sykkelen ganske skitne etter det, men morsomt var det (skulle tatt bilde, men tenkte ikke på det der og da). Så fortsatte turen til Månen. Der traff jeg tilfeldigvis på kjentfolk som satt og grilla pølser. Etter å ha spist ei pølse fortsatte jeg så til Estenstadhytta og strake veien hjem til ei kald spyling med hageslangen.

Dagens bibelvers:

"Jeg er sunket ned i bunnløs gjørme, hvor det ikke er fotfeste. Jeg er kommet i dype vann, og strømmen slår over meg." Sal 69,3

16. oktober 2008

Birkebeineren

I går fikk vi fri under forelesninga fra klokka 8-10. Det passa meg utrolig bra. For klokka 9 måtte jeg sitte klar foran dataen for å melde meg på neste års Birkebeinertrippel. Trippelen inkluderer alle tre øvelsene, rennet (54km langrenn), rittet (91km terrengsykkel) og løpet (23,45km på beina). I fjor tok det 7 timer før trippelen var fullbooka. I år tok det 11 minutter før de 2500 plassene var tatt. Heldigvis var jeg en av de 2500 som rakk det. Hvis ikke kunne det blitt vanskelig å delta i alle tre. Hvis man melder seg opp i hver øvelse separat må man nemlig være utrolig kjapp for å få med seg rittet. I fjor gikk rittet på 90 sekunder (de andre tar mye lengre tid). Men nå har jeg altså plass i alle tre og må bare starte å trene.

Det man kan spørre seg om er hva som får en "fornuftig" halv-(hvertfall 25%)sunnmøring som meg sjølv til å betale bortimot 2500 kr for tilsammen litt over 10 timers blodslit. Jeg er ikke helt sikker sjølv enda, men jeg skal nok prøve å få meg litt sponsing hjemmefra.

Og så noe helt annet. Jeg har kjøpt meg sånn fin lita whiteboardtavle som jeg faktisk fikk plass til på rommet mitt. Det er ikke like fint som ei ekte krittavle, men nå kan jeg leke skikkelig matematiker!

Dagens bibelvers:

"La ikke kjærlighet og trofasthet vike fra deg, bind dem om din hals og skriv dem på ditt hjertes tavle!" Ordsp 3,3

11. oktober 2008

Farvel bokklubbene

I fjor høst hadde jeg en periode på ca. 2 uker der jeg meldte meg inn i bokklubber. Da hadde nemlig de norske bokklubbene et fantastisk velkomsttilbud, 1000 kr til valgfrie bøker for hver bokklubb man meldte seg inn i. Jeg meldte meg likså godt inn i ni (altå fikk jeg 9000kr, noe som har redusert bokhyllekapasiteten min betraktelig). I dag er det ett år og en dag siden jeg meldte meg inn i den siste av dem. Da har jeg oppfylt min del av avtalen om å stå som medlem i ett år. Derfor hadde jeg i dag ei lita masseutmelding. Jeg meldte meg ut av åtte av de ni bokklubbene (tenkte det var greit og ha en igjen i tilfellet jeg skulle få lyst til å kjøpe noen bøker, og det skjer jo av og til). Så nå står jeg foran et fint år der jeg slipper å avbestille bøker annahver uke. Men om ett år når "karantenetida" er over skal jeg absolutt sette igang med ei ny masseinnmelding. Bokklubbene krever nemlig at man er ute ett år før man kan komme inn igjen (det virker som om de tror at folk bare prøver å utnytte velkomsttilbuda (som om jeg ville gjøre det)).

Dagens bibelvers:

"Men det er også mye annet som Jesus har gjort. Skulle det skrives ned, hver ting for seg, da mener jeg at ikke hele verden ville romme de bøker som da måtte skrives." Joh 21,25

10. oktober 2008

Midtsemesterpøve

Hadde midtsemesterprøve i bølgefysikk i dag. Er  vel sånn ganske rimelig fornøyd. Hvis jeg ikke har sett helt feil på fasiten så har jeg 23 av 25 riktige, der en feil er en skikkelig slurvefeil og den andre er en skikkelig tippefeil (flervalgsoppgaver). Så jeg har vel egentlig ingen grunn til å klage, men er litt bitter for den slurvefeilen. Men nå er hvertfall prøva ferdig og jeg kan begynne å konsentrere meg om eksamen. Det er nemlig kun 54 dager igjen til den første!

Dagens bibelvers:

"La enhver prøve sin egen gjerning! Han skal ha sin ros bare for det han selv er, ikke for det andre er!" Gal 6,4

8. oktober 2008

Mobilalarmtull

I dag er jeg litt irritert. For i dag har mobilalarmen min for andre gang på tre dager "glømt" å vekke meg. Jeg mista derfor første forelesningstime både i dag og på mandag. I går da jeg hadde fri (det vil si forelesningsfri ikke frifri) klarte imidlertid mobilen min fint å vekke meg litt før klokka åtte. Så hvorfor vekker mobilen min meg bare når det ikke er nødvendig? Tror kanskje jeg må ta en liten mjukvare(software)oppgradering før jeg begynner med noen avanserte konspirasjonsteorier om hvordan staten har tukla med mobilen min for å hindre meg i å lære mer  fysikk og matte enn alle de som ikke studerer fysikk og matte (for det er jo diskriminerende).

Dagens bibelvers:

"Og dette må vi gjøre, da vi kjenner tiden, at timen er inne da vi må våkne opp av søvne, for frelsen er oss nærmere nå enn da vi kom til troen." Rom 13,11

7. oktober 2008

Statsbudsjettet

Nok en gang er et norsk statsbudsjet lagt fram, nok en gang har jeg fått høre politikere sitte å krangle i beste sendetid på TV, nok en gang skjønner jeg litt for lite til å kunne si noe særlig fornuftig om budsjettet. Men jeg skal her (så godt jeg kan) legge fram noen av de viktigste punktene (i praksis har jeg vel plukka noen nesten helt tilfeldig):

Totale inntekter: 1 206,5 milliarder
Totale Utgifter  :    848,0 milliarder
Overskudd          :    445,7 milliarder

Vi ser altså at oljefondet (Statens pensjonsfond for å bruke riktig begrep) kan forvente seg ett aldri så lite innskudd. I litt mer detalj har vi (link til aktuell side i statsbudsjettet under hvert punkt):

  • BSU innskuddsgrensa øker fra 15000 kr til 20000 kr i året, og totalt mulig innskudd økes fra  100000 kr til 150000 kr
  • Fjerning av toll på undertøy
  • Økning i apanasjen
  • Økning i avgift på alkoholfrie drikkevarer tilsatt sukker (det vil si brus)
  • Bevilgningen til produksjon av film økes til 326,4 millioner kroner
  • 49 millioner kroner til mer fysisk aktivitet i skolen
  • osv, osv

Her kunne jeg selvfølgelig skrivi opp og ned om masse annet rart som står i budsjettet, blant annet om økningen i sukkeravgiften som sikkert mange vil slite med. Men jeg ser ikke noe poeng i det. Men jeg anbefaler å se gjennom skatte-, avgifts- og tollvedtak og får såvidt resten av budsjettet. Det finner du her. Der kan man finne mange morsomme detaljer hvis du orker å leite lenge nok.

Dagens bibelvers:

"For pengekjærhet er en rot til alt ondt. I sin lyst etter penger har noen faret vill i troen og har gjennomboret seg selv med mange piner." 1. Tim 6,10

5. oktober 2008

Barn i veien

Søndagens (dagens) prekentekst er henta fra Mark 10,13-16. Det er teksten der Jesus irettesetter disiplene for at de hindrer barna i å komme til ham. I den anledning ble det under dagens tale i Betania lest et kåseri av "den lyvende hollender" (Niels Christian Geelmuyden). Det hadde tittelen "Barn i veien" og handla om hvor lite plass det er til barna i dagens samfunn. Jeg anbefaler dere absolutt å høre på det. Dere finner det litt ned på den sida som tittelen linker til. Det er både morsomt og tankevekkende.

Ellers har dagen gått med til fotballspilling, spising av kjøttpudding (Anbefales som en enkel og god middag. Består ganske enkelt av kjøttfarse tilsatt litt krydder stekt i ovnen i vannbad i ca 45 minutter og servert med poteter med fløtesaus og grønnsaker), og filmseing. Filmen var en Chaplin film som tilfeldigvis handla om ett barn (The Kid). Den var en av de aller beste stumfilmene jeg har sett (ikke at jeg har sett så mange), og var både rørende og morsom. Etter den så vi litt småfilmer på youtube. Blant annet Sauen Shaun (Shaun the sheep) som må være det absolutt beste av barneTV som går nå for tida.

Og for å fortsette tematikken rundt barn så fant jeg noe som jeg må kjøpe meg når jeg en gang i framtida blir voksen (jeg er ganske voksen nå også, men jeg kan sikkert bli voksnere) og får unger:

Ellers må det bare nevnes at Aafk er oppe på kvalikkplass etter en strålende 1-0 seier over Strømsgodset i kveld. Hipp hurra!

Dagens bibelvers:

"Og de bar små barn til ham for at han skulle røre ved dem; men disiplene truet dem som bar dem. Men da Jesus så det, ble han harm og sa til dem: La de små barn komme til meg, hindre dem ikke! For Guds rike hører slike til. Sannelig sier jeg dere: Den som ikke tar imot Guds rike som et lite barn, skal slett ikke komme inn i det! Og han tok dem på fanget og la hendene på dem og velsignet dem." Mark 10,13-16

3. oktober 2008

Dusjsynging og operafysikere

Mange personer synger i dusjen. Det har jeg aldri før skjønt poenget med. Men i dag har jeg finni løsninga. Jeg satt nemlig å løste noen oppgaver i bølgefysikk da jeg kom bort i ei oppgave om resonansfrekvenser i et dusjrør (dusjslange). Det viser seg da at grunntonen og første overtone i et typisk dusjrør er vanlige frekvenser i en mannsstemme. Menn som synger i dusjen vil derfor få hjelp av resonans i røret til å få reine toner. Utrolig, men sant. Så hvis alle gikk rundt med et dusjrør i lomma som de kunne synge inn i, ville sangen ha blitt bedre. Hvertfall i teorien.

Litt seinere kom det ei anna fin oppgave. Her kommer den veldig fritt oversatt (med litt ekstra info for spenninga og helheten si skyld):

En mann gifter seg med ei operasangerinne. Og ei stund lever de lykkelig. Men så begynner ho å øve hjemme. Etterhvert finner han dessverre ut at han ikke tåler å høre på opera (det burde han tenkt på før). Eneste mulighet er da å forsikre seg om at kona aldri vil gi fra seg en lyd igjen. Han setter seg ned på kontoret sitt en sein høstkveld, mens vinden blåser, reinet plasker ned og greinene slår mot vinduet. Men ingenting ser ut til å vare livet ut. Med ett har han det, han har finni løsninga (her begynner spenninga i oppgava virkelig å ta seg opp). Den beste måten å få kona stille på er å feste ho frampå en bil og sende bilen i stor fart mot en murvegg (ganske slem og slu mann altså, men det kan nesten rettferdiggjøres, for hvem orker vel å høre på opera i lang tid). Han setter raskt planen ut i livet. Seint på natta vekker han kona og lurer ho med på en liten biltur. Langt inne i ei mørk bakgate stopper han plutselig bilen, og drar kona ut av bilen. Han tar fram tau og teip og setter igang med arbeidet. Til slutt er han klar. Han setter en trestokk på gasspedalen kaster seg ut av bilen og så er det hele i gang. Men det han ikke veit er at kona (altså operasangerinna) studerte fysikk i sine yngre dager (de kjente hverandre altså ikke godt nok før bryllupet; et sikkert tegn på at det var forhasta). Med et raskt anslag finner ho ut at muren har en resonansfrekvens på 600 Hz (det vil si at lydbølga gjennomgår 600 perioder i sekundet). Altså vil muren falle ned og ho bli redda hvis en kontinuerlig lydbølge med den frekvensen treffer muren. Bilen kjører med ei fart på 30 m/s (108 km/t, altså godt over norske fartsgrenser). Hvilken frekvens må ho synge med for at muren skal dette ned?

For de som har interesse utover den spennende og intense oppgaveteksten kan jeg røpe at dopplereffekten spiller inn, og at fasitsvaret er 548Hz.

Dagens bibelvers:

"Men jeg vil synge om din styrke, jeg vil juble om morgenen over din miskunnhet. For du er blitt min borg og min tilflukt den dag jeg er i nød." Sal 59,17