30. juli 2008

Sykkeltur

I går dro jeg og Martin på sykkeltur. Det blei ei lang og slitsom affære. Vi starta hjemmefra litt før halv ni og satte kursen mot Åndalsnes. Etter det begynte blodslitet. Vi hadde nemlig tenkt oss opp trollstigen. Der er det 651 høydemeter som fordeles over 8 km på første del (over 8% gjennomsnittlig stigning) før det etter et lite flatt parti avsluttes med 170 høydemeter på 2-3 km. Den bakken kan oppsummeres med et ord; tungt. Men ei oppmuntring hadde vi i at vi stadig tok igjen tyskere, nederlendere og svensker som stod midt i bakken (nesten litt Tour de France følelse). Etter toppen hadde vi omtrentlig 3 mil og til og ta oss inn igjen i bakkene ned til Valldal. Der var det imidlertid motvind, så vi måtte trø på. Fra Valldal gikk turen videre til Stordal og Sjøholt. Der begynte siste og avgjørende del av turen. Ørskogfjellet (midt mellom Romsdal og Sunnmøre) stod nemlig for tur. Det er egentlig ikke et altfor tungt fjell, men med 17 mil i beina kjennes det godt. Vel oppe på toppen var det bare å sette utfor tilbake til Vestnes. Totalt blei turen på 19,1 mil fordelt over 7 timer og 20 minutt (pluss noen matpauser). Så idag er beina mine ganske tunge. I etter tid ser jeg på det som en fin tur, men underveis skulle jeg nok ønske at noen av de fjella var litt mindre eller helt borte.

Dagens bibelvers:

"Om dere har tro som et sennepsfrø, kan dere si til dette fjelllet: Flytt deg herfra og dit! Og det skal flytte seg. Og ingeting skal være umulig for dere." Matt 17,20b

28. juli 2008

Over haugane og fjella

Lørdag og søndag ble brukt til fjelltur. Fjellet som skulle bestiges var Pyttegga. Det er Møre og Romsdals høyeste topp på fantastiske 1999 meter over havet (kunne gjerne vært en meter høyere). Vi (jeg, Martin, Ingvild og Ingvilds bror og far) starta fra Molde omtrent i fire tida. Turens første etappe var en kjøretur omtrent til Bjorli før vi gikk i litt over to og en halv time inn til foten av fjellet. Der ligger Pyttbua som er turistforeningas overnattingstilbud. Men vi var på skikkelig tur og kunne ikke legge oss inn på ei hytte. Så vi slo opp telt ved et fint lite vann ikke så langt unna. Etter et kveldsbad, en bedre kveldsmat med potet/potetball, pølse og bacon var det på tide å legge seg. Men å sove i telt er umulig når det er trangt, for varmt, for kaldt og du har 40 myggstikk som du helst vil klø på. Noe søvn blei det imidlertid, og jeg var sånn noenlunde våken til vi begynte å gå. Turen opp til toppen var strålende. Temperaturen var godt over 20 grader, terrenget var godt og vekslende (lyng, ur og snø) og motet var på topp. Vi brukte omtrentlig to og en halv time til toppen. Der var det en liten varde på en meter, så da var det bare å bestige den så var vi i 2000 meters høyde. Værmessig kunne vi ikke ha valgt en bedre dag. Det var nesten helt vindstille og himmelen var skyfri. Utsikta fra toppen var super, og vi mente at vi kunne se Galdhøpiggen i det fjerne. Første stykket nedover aka vi på snøen. Sola hadde imidlertid stått litt for lenge på så glien var ikke altfor god. Vel tilbake ved teltet måtte vi ta oss ett bad. Vi fant den beste badeplassen ved vannet. Der gikk det ei snøfonn helt ut til et område som det var fint å stupe uti. Så da var det bare å ta springfart nedover snøen og stupe uti, forfriskende (kanskje 5 grader). Etter middag og dessert var det bare å gå ned til bilen igjen og kjøre hjem. Det var en fantastisk tur.




Dagens bibelvers:

"Og da han hadde tatt avskjed med dem, gikk han opp i fjellet for å be." Mark 6,46

25. juli 2008

Paradis på jord (del 2)

Som lovt for omtrent 3 uker siden skulle jeg komme tilbake med bilder av hytta vår i Engesetdalen. I går var vi der, og jeg huska heldigvis å ta med kamera sånn at jeg fikk knipsa noen bilder. Bildene yter ikke hytta full rettferdighet, men jeg legger ut noen allikevel.





Dagens bibelvers:

"Og han sa til ham: Sannelig sier jeg deg: I dag skal du være med meg i Paradis!" Luk 23,43

22. juli 2008

Hjemme igjen

Nå er jeg hjemme igjen etter ei ukes Østlandsferie. Turen starta sist onsdag med at vi kjørte til Flateby der mormora mi bor. Torsdag og fredag blei brukt til besøk av et par tanter med familie, før vi på lørdagen dro til en campingplass ved Tinnsjøen der nesten hele mamma si side av slekta var samla til i dag, da vi dro hjem. Jeg har altså ikke så mye spennende å fortelle om. Det eneste jeg har drivi med er prating, lesing, spising og passing av et par 3-årige søskenbarn. Så vi får se om jeg ikke kan komme tilbake med noe mer leseverdig i løpet av de neste dagene.

Dagens bibelvers:

"Og Herren sa til Jakob: Vend tilbake til ditt fedreland og til din slekt, og jeg vil være med deg." 1.Mos 31,3

15. juli 2008

Ut på tur

I morra drar jeg ut på en liten ukes ferietur til Østlandet for å besøke litt slekt. Hvis jeg ikke tilfeldigvis treffer på et trådløst nett må dere nok derfor desverre vente ei ukes tid på neste blogginnlegg. Så det er bare å være tålmodig, og så kommer jeg nok tilbake med noen "spennende" feriehistorier om ikke så altfor lenge.

Dagens bibelvers:

"Og da han slik hadde ventet tålmodig, oppnådde han det som var lovt." Hebr 6,15

14. juli 2008

Relevant arbeidspraksis

Alle sivingstudenter på NTNU må gjennomføre 12 uker med "relevant arbeidspraksis". Sånn som jeg har forstått det vil det si 12 ukers praksis der mest mulig av det bør være relevant. Nå er jeg for det meste ferdig med sommerjobben min i år (blir noen timer til innimellom når jeg får tid) og tenkte at jeg skulle lage en liten evalueringsblogg over hvor relevant sommerjobben min har vært for et studie i fysikk og matematikk. Som de fleste sikkert veit har jeg jobba i og utafor en barnehage. Jeg starter med det som jeg har gjort i lag med ungene, og går deretter over på vaktmesterarbeidet.

  • Det første relevante jeg har gjort har vært å lære dem å telle og regne. Jeg kom aldri sålangt som til multiplikasjon, men noen har i allefall lært å telle til 100 og plusse sammen noen tall under 10. Så da har jeg drivi pedagogisk og matematisk arbeid. På det punktet tror jeg jeg skal si meg fornøyd.
  • Videre så har jeg laga mange papirfly. Det er ikke mange som er klar over hvor mye fysikk som ligger bak et skikkelig papirfly. Mens jeg har utforska forskjellige nye og spennende flymodeller har jeg lært mye om hva som skal til for å gi oppdrift, svinging og så videre. Altså fysikk i praksis. Fornøyd på det punktet her også.
  • Jeg har hjelpt til å legge bilder inn på dataen, og lært noen av de ansatte hvordan man skal ta bilder i serie. Det her viser kunnskap innafor IT og teknologi, altså enda et relevant punkt.
  • Jeg har springi rundt med både en og to og tre og fire unger på ryggen, magen, skuldrene og henda. Det viser evne til fysisk arbeid. Veldig viktig i enhver arbeidssituasjon.
  • I vaktmesterarbeidet utafor barnehagen har jeg iaktatt reaksjonen som skjer når maling tørker. Her har jeg altså observert det som skjer når noe binder seg til overflaten av en fysisk gjenstand. Jeg har altså studert overflate og bindingsfysikk.
  • I tillegg har jeg måtte beregna hvor mye maling som skal til for å dekke visse områder. Dette arbeidet er viktig får å se nytten av matematikk i hverdagen.
  • Malingsarbeidet har også bidratt til trening i tålmodighets og nøyaktighetsarbeid. Det er viktig i en stressa og krevende arbeidssituasjon.

Jeg kan altså konkludere med at jeg har hatt en veldig relevant praksis som dekker mange av de punkta som NTNU har satt opp. Jeg erklærer meg dermed fornøyd med årets sommerjobb.

Dagens bibelvers:

"Seks dager skal du arbeide og gjøre all din gjerning." 5.Mos 5,13

9. juli 2008

Farvel k750i, velkommen c702i!

I dag er det både en trist og en glad dag. Jeg må si farvel til gamle mobilen min. Den har tjent meg trofast i omtrent 3 år, men har sagt takk for seg (den fungerer fortsatt, men det er en del problemer med den). Det blir derfor trist å måtte legge den ned i skuffa sammens med T68i som nå har liggi der i 3 år. Men samtidig så er det en glad dag i og med at min nye c702i kom i posten i dag. Håper den varer hvertfall like lenge som den gamle.

Dagens bibelvers:

"For se, jeg skaper en ny himmel og en ny jord. Og de første ting skal ikke minnes, ingen skal mer komme dem i hu." Jes 65,17

6. juli 2008

En spesiell dag + Narnia

I dag var det en ganske spesiell dag på Vestnes Bedehus. Det var nemlig første gang det var dåp der. Det var en fin opplevelse å få være med på å inkludere en liten gutt i forsamlinga. Spesielt fint var det at dåpsbarnet hadde fått navnet Kristoffer.


I kveld var jeg igjen en liten tur til Molde. Da kom jeg på en ting som jeg glømte å nevne i blogginnlegget "Moldensernes stolthet" 4. juli. Molde har nemlig også kino (som er litt større enn den som vistnok skal finnes en eller annen plass i Vestnes kommune). Grunnen til at jeg kom på det her var selvfølgelig at jeg var på kino. Der så jeg Prins Caspian, andre filmen i Narnia-serien (fjerde bok hvis man ser det kronologisk). Filmen var god som film, men jeg er sjelden fornøyd med filmer som er basert på bøker. I den filmen her syns jeg altfor stor del av boka var endra. Ting hadde bytta plass (i mange tilfeller var nok dette nødvendig for å lage film), en del var forkorta (gjorde at starten blei veldig uoversiktelig for de som ikke hadde lest bøkene, i tillegg til at mye av handlingsforløpet måtte endres for å passe med den informasjonen som var gitt), personlighetene til hovedpersonene var endra og det var lagt til nye hendelser som jeg følte var litt lite i Narniaånd. Jeg skjønner jo at noe må endres siden Narnia-fortellingene er historier som er vanskelige å filmatisere, men når det legges til ei halvtimes (sånn omtrent) slagscene (med litt annet inni) som ikke er nevnt i boka virker det som om det legges litt for mye vekt på action. Og action er jo ikke det som er mest synlig i bøkene. Der er det moralen og troen som har fokus. Disse momentene har desverre mista mye plass i filmen (kanskje litt vanskelig å få fram i film?). I tillegg var det mange (små) detaljer som brøyt helt med bøkene. De hadde ikke innvirkning på filmen og var derfor veldig irriterende. Men alt i alt så var det en god film (selvom jeg bare er kritisk) som de fleste vil like.

Dagens bibelvers:

"Og Jesus trådte fram, talte til dem og sa: Meg er gitt all makt i himmel og på jord! Gå derfor ut og gjør alle folkeslag til disipler, idet dere døper dem til Faderens og Sønnens og Den Hellige Ånds navn, og lærer dem å holde alt det jeg har befalt dere. Og se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende!" Matt 28,18-20


5. juli 2008

1 Stige blog(g)

Alle oppmerksomme lesere har antageligvis lagt merke til at bloggen min har skifta tittel i dag. Den gamle ("En særdeles seriøs blogg") var ikke veldig dekkende (selvom gårsdagens innlegg sikkert er det mest seriøse på lang lang tid), så jeg tenkte jeg måtte til med en ny en. Jeg har ikke helt bestemt meg for om det her skal bli den endelige tittelen, men jeg har flere gode argumenter for den.

For det første så inneholder den etternavnet mitt, så den sier at det er en (1) med etternavnet Stige som skriver bloggen. Hvis dette vekker interessen hos noen, så kan de videre (ved hjelp av "om meg"-feltet oppe til høyre) raskt finne ut at personen har fornavn Kristoffer. Og siden vi i skrivende stund er kun 119 som har etternavnet Stige, og jeg (så vidt jeg veit) er den eneste av oss som har Kristoffer til fornavn, skulle bloggerens identitet være klar.

For det andre så har ordet "stige" også en dobbelt betydning. I tillegg til å være etternavnet mitt kan det også forstås som klatregjenstanden stige. Som kjent går man ofte opp stigen og er der ei stund (for eksempel hvis man maler, noe jeg har drivi mye med i det siste) før man så går ned igjen flytter stigen litt og går opp igjen. Etter mi mening beskriver det bloggen min godt. Den har noen oppturer med mye skriving. Så kommer det noen nedturer, der det kan skje store tidsforflytninger (ikke noe godt ord, men det passa med stige-analogien) uten noen blogginnlegg.

Den tredje og siste grunnen er for å ikke diskriminere noen (noe som vi ikke må finne på i Norge i dag). Tittelen kan leses på de fleste språk, selvom den doble meninga med ordet stige faller vekk for de som ikke bruker en av de to norske skriftsnormalene. Men 1 kan hvertfall leses som både en, ein, one, eins, uno, un, ena, okta, yi, yksi, ichi, satu,...

Dagens bibelvers:

"Kom, la oss stige ned og forvirre deres språk så de ikke forstår hverandres tale." 1.Mos 11,7

4. juli 2008

Moldensernes stolthet

I dag starta jeg dagen med en tur til Molde for å levere sykkelen min på reperasjon. På vei tilbake blei jeg sittende oppe på soldekket på ferja med en hel haug med (tyske) turister, som tok bilde av alt de så rundt seg. Da begynte jeg å tenke på hvor mye moldenserne har å være stolte av:

De har kongebjørka, en av Norges fineste fotballstadioner (laget som spiller der sier vi imidlertid ingenting om), Hatleliblokka, et hotell som skal forestille et seil og mye mye mer. Men en finværsdag er det noe annet som tiltrekker seg oppmerksomheten fra de tilreisende. Man kan nemlig observere at moldensere sakte men sikkert begynner å trekke stadig lenger oppover i Moldemarka. For de som er lite kjent i disse trakter kan nok dette virke rart. De virker som et merkelig folkeslag de derre moldenserne kan man si når man ser på at de strever for å komme høyt nok opp.  Men som de fleste ting har også dette fenomenet ei logisk forklaring. De trasker nemlig oppover bakkene for å komme høyt nok til å se det som er enhver moldensers stolthet; utsikta over Romsdalsfjorden mot Vestnes.

Vestnes, Møre og Romsdals naturlige og geografiske sentrum, bygda med 5 rundkjøringer, kjøpesenter, 4 matvarebutikker, fotballag i 4.divisjon, NLM barnehage og leirsted, 3 store skipsverft (ett av dem kunne vi klart oss uten), bygda omkransa av fjord og fjell, med vakker og fortryllende natur. Kommunen med omtrent 6500 innbyggere som blant annet har oppfostra Norges 59. rikeste mann (2007) og mannen som sendte Norge til himmels (eventuelt åttendelsfinale i VM for de som ser litt mer nøkternt på det) en sankthansaftenskveld i 1998. Vestnes er moldensernes store drøm. Helt siden de første mennskene slo seg ned i fjellsida ved fjorden og byens "grunnmur" ble lagt har du seine sommerkvelder sett moldensere karre seg fast oppover i lia der de skuer og skuer mot bygda som de alle lengter etter. Bare en ting holder dem tilbake, og det er det eneste vestnesingene mangler, nemlig den vakre utsikta mot Vestnes.

Dagens bibelvers:

"Så gikk Moses fra Moabs ødemarker opp på Nebo-fjellet, på Pisgas topp, som ligger rett imot Jeriko. Og Herren lot ham se ut over hele landet (...) Nå har jeg latt deg se det med dine øyne, men du skal ikke få komme inn i det." 5.Mos 34,1a (...) 34,4b

3. juli 2008

Paradis på jord

I dag blei det en etterlengta fridag med "ferietur" til hytta vår (rettere sagt hytta til besteforeldra mine) i Engesetdalen (der Stige-navnet kommer fra). Der har vi dalens fineste hyttetomt med den desidert beste badeplassen i mils omkrets (hvetfall etter mitt syn). Planen var at jeg skulle sykle dit, men etter en liten times sykkeltur i går fant jeg ut at det var noe i girsystemet som var ødelagt, derfor må jeg ta en tur til Molde i morra å få sendt den på sørvis (eller service for de som ikke er tilhengere av fornorsking). Dagen på hytta blei strålende. Ifølge pappa var det den fjølgaste dagen til nå i år. Vannet holdt brukbar temperatur (litt i underkant av 293 K) så det blei et par bad. Resten av dagen blei brukt til en rotur, lesing av ei og ei halv Narnia-bok (tenkte jeg skulle komme gjennom alle sju før jeg går og ser film nummer 2 (bok 4) på kino), og spising av is, nyplukka jordbær og verdens beste sveler som besteforeldra mine kom med litt ut på dagen. Beklageligvis glømte jeg kameraet mitt hjemme så jeg fikk ikke tatt bilder av herligheten, men det skal jeg prøve å få gjort iløpet av sommeren. Så følg med!

Dagens bibelvers:

"Og han sa til ham: Sannelig sier jeg deg: I dag skal du være med meg i Paradis!" Luk 23,43

1. juli 2008

Åpning av ny blogg

I dag er det en aldri så liten merkedag på bloggen min. Etter snart ett års egenprodusert blogg må jeg nå trekke tilbake staheten min og opprette en jukseblogg. Det har tatt litt for mye tid å blogge når jeg har måtte styra med HTML-koder i tillegg til å finne på noe kreativt å skrive. Satser på at denne endringa her fører til en mer oppdatert blogg. Vi får se. For alle nostalgikere sin del så skal jeg selvsagt la den gamle og fantastiske bloggen min ligge, sånn at dere kan gå tilbake og mimre om gamle og svunne tider.

Ellers har jeg vært på 7-9 årsleir i helga. Det var en kjempefin leir. På leirkvelden framførte jeg tre selvdiktede vers av en ellers kjent barnesang. Jeg var vel omtrent 8 år da jeg i et glimt av fantastisk kreativitet dikta disse versa. Etter strålende tilbakemeldinger fra både unge og eldre har jeg derfor tenkt å publisere dem for første gang i skriftlig form under dagens bloggåpning. Så her kommer de:

Mø, mø, lille kalv, har du noe melk?
Ja, ja, kjære barn, jeg har juret fullt.
H-melk til far og skummamelk til mor
og to glass lettmelk til bittelille bror.

Nøff, nøff, lille gris, har du noe kjøtt?
Ja, ja, kjære barn, jeg har kroppen full.
Ribbe til far og koteletter til mor
og to små pølser til bittelille bror.

Klukk, klukk, lille kylling, har du noen egg?
Ja, ja, kjære barn, jeg har kroppen full.
Speilegg til far og omelett til mor
og to bløtkokte til bittelille bror.

Dagens bibelvers:

"Da sa Gud: La oss gjøre mennesker i vårt bilde, etter vår liknelse. De skal råde over havets fisker og over himmelens fugler, over feet og over all jorden, og over hvert kryp som rører seg på jorden." 1.Mos 1,26