4. juli 2008

Moldensernes stolthet

I dag starta jeg dagen med en tur til Molde for å levere sykkelen min på reperasjon. På vei tilbake blei jeg sittende oppe på soldekket på ferja med en hel haug med (tyske) turister, som tok bilde av alt de så rundt seg. Da begynte jeg å tenke på hvor mye moldenserne har å være stolte av:

De har kongebjørka, en av Norges fineste fotballstadioner (laget som spiller der sier vi imidlertid ingenting om), Hatleliblokka, et hotell som skal forestille et seil og mye mye mer. Men en finværsdag er det noe annet som tiltrekker seg oppmerksomheten fra de tilreisende. Man kan nemlig observere at moldensere sakte men sikkert begynner å trekke stadig lenger oppover i Moldemarka. For de som er lite kjent i disse trakter kan nok dette virke rart. De virker som et merkelig folkeslag de derre moldenserne kan man si når man ser på at de strever for å komme høyt nok opp.  Men som de fleste ting har også dette fenomenet ei logisk forklaring. De trasker nemlig oppover bakkene for å komme høyt nok til å se det som er enhver moldensers stolthet; utsikta over Romsdalsfjorden mot Vestnes.

Vestnes, Møre og Romsdals naturlige og geografiske sentrum, bygda med 5 rundkjøringer, kjøpesenter, 4 matvarebutikker, fotballag i 4.divisjon, NLM barnehage og leirsted, 3 store skipsverft (ett av dem kunne vi klart oss uten), bygda omkransa av fjord og fjell, med vakker og fortryllende natur. Kommunen med omtrent 6500 innbyggere som blant annet har oppfostra Norges 59. rikeste mann (2007) og mannen som sendte Norge til himmels (eventuelt åttendelsfinale i VM for de som ser litt mer nøkternt på det) en sankthansaftenskveld i 1998. Vestnes er moldensernes store drøm. Helt siden de første mennskene slo seg ned i fjellsida ved fjorden og byens "grunnmur" ble lagt har du seine sommerkvelder sett moldensere karre seg fast oppover i lia der de skuer og skuer mot bygda som de alle lengter etter. Bare en ting holder dem tilbake, og det er det eneste vestnesingene mangler, nemlig den vakre utsikta mot Vestnes.

Dagens bibelvers:

"Så gikk Moses fra Moabs ødemarker opp på Nebo-fjellet, på Pisgas topp, som ligger rett imot Jeriko. Og Herren lot ham se ut over hele landet (...) Nå har jeg latt deg se det med dine øyne, men du skal ikke få komme inn i det." 5.Mos 34,1a (...) 34,4b

Ingen kommentarer: