26. august 2012

The art of vegkryssing

På tur hjem i kveld (med refleksvest, refleksbånd og sykkellykt) kom det opp et tema rundt kryssing av veg.

Norge er nemlig eneste land der det er lov å gå på rød mann. Vi siterer "Forskrift om offentlige trafikkskilt, vegoppmerking, trafikklyssignaler og anvisninger", også kalt skiltforskriften, for signal 1086 (som er rød/grønn mann lyssignalet):
Rødt signal betyr at gående ikke må begynne kryssing av kjørebanen hvis dette vil være til hinder for kjørende, eller innebære fare. Gående som allerede er kommet ut i kjørebanen, kan fortsette kryssingen.
Så lenge det ikke er til hinder for trafikken (og så lenge ingen unger ser på) er det altså lov å krysse vegen på rød mann.

Men så kom vi videre til dobbelt rød mann. Noen mente at det ikke var lov å krysse da. Jeg veit ikke og finner ingen lover som sier det ene eller det andre.

Videre var spørsmålet om kryssing av veg litt bortafor en lysregulert fotgjengerovergang. Her har jeg finni et godt svar. Siterer da "Forskrift om kjørende og gående trafikk", også kalt trafikkreglene, §19 2.ledd:
Gående skal krysse kjørebanen i gangfelt, på gangbru eller i gangtunnel når det finnes i nærheten. Ellers skal gående gå rett over kjørebanen og fortrinnsvis ved vegkryss.
Før kryssing av kjørebanen utenfor gangfelt skal gående forvisse seg om at det ikke volder fare for eller unødig hindrer eller forstyrrer annen trafikant.
Hvis det er mulig å krysse ved en overgang innen rimelig avstand skal man altså bruke den (og vente på evt grønt lys hvis passering ellers vil hindre trafikken). Ellers skal man altså se seg godt for å gå rett over når det er klart (husk å se deg til høyre, venstre og så høyre igjen).

For mer spennende lesning anbefales håndbok 048 fra Vegvesenet om normaler for trafikksignalanlegg. I tillegg har Trygg Trafikk ei fin lita brosjyre om trafikkregler for gående og syklende.

Dagens bibelvers:
"Og de forskrifter og regler og den lov og de bud som han lot skrive for dere, skal dere gi akt på og holde alle dager, og dere skal ikke frykte andre guder." 2.Kong 17,37  


2 kommentarer:

Arne sa...

Så blir jo spm. hva er "innen rimelig avstand"? og har dette forandret seg siden loven ble skrevet?
Uansett, takk for oppklaringen :-)

Kristoffer Stige sa...

Godt spørsmål, men sannsynligivs uten noe entydig svar.