17. november 2013

Snikføydalisering?

I Ukeslutt i P2 i går var det en liten diskusjon om det spillet (idretten?) som virkelig er i vinden for tida, nemlig sjakk. Her følger ei lita oppfølging av de tankene som blei lufta der. Men før vi går videre må vi ta en kort historietime:

Første halvdel av 1000-tallet blir kalt for middeladeren. Det var ei tid der konger styrte og kongene sendte sine riddere, soldater og andre undersåtter ut i kamp. Bøndene var undertrykt og lånte stort sett kun jorda si av kongen (eller andre i adelen). Denne raske forenklinga viser trekka i et typisk føydalsamfunn. Det var mot slutten av denne perioden at dagens sjakkregler blei til (ifølge wikipedia).

Så tilbake til overskrifta. Kan vi i vårt moderne samfunn godta at et spill som i så stor grad bygger på et undertrykkende føydalsystem får så stor oppmerksomhet i media? Her sendes bøndene ut i kamp og ofres for å redde kongen. Det må vel være et klart eksempel på vår tids snikføydalisering? Også feministene burde rope ut. For selvom dronninga er brettets mektigste brikke, er også ho der ene og alene for kongens del. Passer det kongens plan kan ho gjerne ofres, mens ei fremadstormende bondedatter kan bli ny dronning. Og som om ikke det her skulle være nok, så er også spillet klart rasistisk. I sjakk spiller man nemlig svart mot hvit, og hvem har alltid første trekk og dermed en fordel? Jeg trur det er unødvendig at jeg svarer.

(bildet er henta fra: http://www.dagbladet.no/magasinet/2002/11/27/354915.html)

Så som dere ser er sjakk et spill vi bør se litt opp for. Det er mye som tyder på at spillet legger opp til undertrykking, diskriminering og rasisme. I alle fall bør det få aldersgrense og sendes på kveldstid, slik at hederlige arbeidsfolk kan få mulighet til å se litt på. :)

Dagens bibelvers:
"Den redsel en konge vekker, er som løvens brøl. Den som gjør ham vred, spiller sitt liv." Ordsp 20,2

Ingen kommentarer: